Wat is een akte van cessie?

Met een akte van cessie draag je als verzekerde het vorderingsrecht over aan je zorgverlener. Dat betekent dat je zorgverlener de rekening direct bij de zorgverzekeraar kan indienen. Ook als het een niet-gecontracteerde zorgverlener is. Maak je gebruik van een akte van cessie? Dan vergoedt je zorgverzekeraar alleen een percentage van het bedrag dat ze zouden vergoeden als je zorgverlener gecontracteerd was. 

Soms ligt het tarief van een niet gecontracteerde zorgverlener hoger dan dat van een gecontracteerde zorgverlener. 

In dat geval kan de zorgverlener twee dingen doen:

  1. Ze nemen de overige kosten voor eigen rekening en brengen dit dus niet bij jou in rekening.
  2. Ze sturen je een rekening voor de overige kosten.

Verschillende basisverzekeringen

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De vergoedingen in de basisverzekering zijn voor iedereen gelijk. Toch zijn er 4 verschillende basisverzekeringen. In onderstaand overzicht zie je welke dat zijn en hoe groot de kans is dat je een eigen bijdrage moet betalen. Waardoor je dus eventueel gebruik kunt maken van een akte van cessie.

Soort basisverzekering Kans op eigen bijdrage?
Budgetpolis Hoog
Naturapolis Aanwezig, maar klein
Combinatiepolis Alleen een kleine kans bij specifieke zorgverleners zoals fysiotherapeuten
Restitutiepolis De kans op eigen bijdrage is uitgesloten, tenzij je naar een hele dure privekliniek gaat en de kosten veel hoger liggen dan het gemiddelde in Nederland.

Sommige kosten zelf betalen

Als je gebruik maakt van een akte van cessie, neemt je zorgverlener de taak van jou over om de rekening vergoed te krijgen. De afhandeling gebeurt dus tussen de zorgverlener en de verzekeraar. Hier sta jij verder helemaal buiten. Je krijgt hier vanzelf bericht van. In sommige gevallen moet je zelf nog extra kosten betalen die niet door de verzekeraar vergoed worden. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het eigen risico (als dit nog open staat)
  • De eigen bijdrage (Omdat bij niet-gecontracteerde zorg alleen een percentage van de gecontracteerde tarieven wordt vergoed is er vaak nog een restbedrag over: dat is de eigen bijdrage)

Hoe kan ik een akte van cessie aanvragen?

Niet bij alle zorgverzekeraars kun je gebruik maken van een akte van cessie. Hieronder zie je een overzicht van zorgverzekeraars en of ze een akte van cessie hebben. Wil je een akte van cessie aanvragen? Neem dan contact op met je zorgverlener.

Verzekeraar Akte van Cessie?
Anderzorg Nee
Avéro Achmea Nee
Bewuzt Ja
CZ Nee
De Amersfoortse Nee (alleen machtiging)
De Friesland Zorgverzekeraar Nee
Ditzo Nee
DSW Zorgverzekeraar Ja
FBTO Nee
HEMA Nee
Interpolis ZorgActief Nee
Just Nee
Menzis Nee
Nationale Nederlanden Nee
OHRA Nee
ONVZ Nee
PMA Zorgverzekering Nee
PNOzorg Nee
Pro Life Nee
Salland Zorgverzekeringen Nee
Stad Holland Zorgverzekeraar Ja
Univé Ja
VGZ Ja
ZEKUR Ja
ZieZo van Zilveren Kruis Nee
Zilveren Kruis Nee
Zorgdirect Nee

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Diverse websites van zorgverzekeraars
  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.