Waarom?

Tussen 12 november en 31 december mogen mensen overstappen van zorgverzekeraar. Dagelijks bellen mensen Independer dan op met vragen. Hoewel het merendeel van de vragen gaat over de inhoud van de zorgverzekering, zijn er steeds meer mensen die nieuwsgierig zijn naar de duurzaamheid van de verzekeraar. En omdat wij als Independer consumenten graag zoveel mogelijk inzicht willen geven in financiële beslissingen, leek het ons een goed idee om duurzaam beleggen als keuzefilter in de zorgverzekering toe te voegen.

Met wie?

De beoordeling of en hoe duurzaam een verzekeraar belegt, doen wij niet zelf. Daarvoor werken we samen met de experts van De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De VBDO beoordeelt al ruim 15 jaar hoe verantwoord de in Nederland actieve verzekeraars (en Nederlandse pensioenfondsen) omgaan met de aan hen toevertrouwde gelden. In de beleggingen die zij doen, maken deze organisaties keuzes die in mindere of meerdere mate duurzaam zijn. De VBDO beoordeelt de beleggingen van deze organisaties niet alleen, maar werkt ook actief met hen samen om duurzaamheid te bevorderen.

Hoe werkt de benchmark van VBDO?

Het VBDO vergelijkingsonderzoek naar verantwoord beleggen door verzekeraars geeft een gedetailleerd beeld van hoe goed de verzekeraars in Nederland het doen op verantwoord beleggen. De verzekeraars worden beoordeeld op vier categorieën: 1. de verantwoordelijkheid bij bestuur en senior management voor verantwoord beleggen; 2.het verantwoord beleggingsbeleid; 3. het implementeren van het beleid; 4. transparant zijn over beleid en implementatie. 

Deze vier pijlers vormen de basis voor de score van de verzekeraars. Deze score is gebaseerd op 50 verschillende vragen. Per vraag zijn punten te halen en per pijler is een score van 0-5 haalbaar. De belangrijkste pijler is implementatie, die voor 50% mee telt voor de eindscore. De uiteindelijke score voor implementatie wordt bepaald door de score van elke beleggingscategorie (zoals aandelen en obligaties) te vermenigvuldigen met het percentage van de beleggingen in deze beleggingscategorie. De overige pijlers tellen samen voor 50% mee, wat een totaal van 100% maakt. Wil je meer weten? In het rapport van VBDO. worden de onderzoeksmethoden uitgebreid toegelicht. 

Wat gaat Independer met de benchmark doen?

Klanten die een vergelijking maken voor hun zorgverzekering, krijgen bij het zoekresultaat in het filtermenu de optie om het zoekresultaat te verfijnen op basis van duurzaamheid. Ze kunnen het zoekresultaat aanpassen op basis van het cijfer uit het VBDO onderzoek. Scoor je bijvoorbeeld minimaal een 4 (op een schaal van 1 tot 5), dan val je in de filter met alle partijen die tenminste een 4 scoren. De volgorde van het zoekresultaat blijft gebaseerd op de beste keuze formule, maar alleen verzekeraars die minimaal een 4 scoren blijven staan. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje. 

Hoe ziet de benchmark van VBDO eruit?

Bekijk hieronder de benchmark van 2021. De scores lopen van 1 tot en met 5, waarbij 5 de hoogste score is. Alle details en toelichting vind je in het rapport van VBDO.

Ranking 2021 Verzekeraar Score
1 Athora 4,5
2 NN Group 4,0
3 a.s.r. 3,9
4 Achmea 3,5
5 CZ Groep 2,6
6 AEGON 2,2
7 Dela 2,2
8 VGZ 2,1
9 De Goudse verzekeringen 2,0
10 Menzis 2,0
11 Allianz 2,0
12 ZLM 1,9
13 Univé Groep 1,9
14 Zorg en Zekerheid 1,7
15 Scildon 1.6
16 Klaverblad 1,6
17 ONVZ 1,5
18 BNP Paribas Cardif 1,5
19 DSW 1,5
20 iptiQ* 1,5
21 Monuta 1,2
22 DAS 1,1
23 Onderlinge 's-Gravenhage 0,7
24 Eno Zorgverzekeraar 0,6
25 Unigarant 0,4
26 NV Schade 0,1
27 TVW* 0,1
28 ARAG* 0,0
29 Nh1816 Verzekeringen* 0,0
30 Yarden* 0,0

* Deze verzekeraar heeft niet gereageerd

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​VBDO 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.