Zorgverzekering 2021 vergelijken? Vanaf 12 november bij Independer

Laatste update: 20-10-2020

Op deze pagina vind je alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021. Ook geven we je tips voor het vergelijken en afsluiten van je zorgverzekering. Dit overzicht wordt voortdurend bijgewerkt. 

Vanaf 12 november kun je je zorgverzekering voor 2021 vergelijken en afsluiten. Wil je als eerste de nieuwe zorgpremies weten? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert.

Aanmelden Zorgpremie Alert

E-mailadres

Zorgverzekering 2021: het belangrijkste nieuws


1. Zorgpremie stijgt in 2021

De basisverzekering wordt in 2021 opnieuw duurder. Door de kosten die de coronacrisis met zich meebrengt, werd al een premieverhoging verwacht. Op Prinsjesdag werd een stijging bekendmaakt van 59 euro. Dat is iets minder dan 5 euro extra per maand. Dit gaat om de 'nominale premie'. Inmiddels heeft DSW als eerste zorgverzekeraar bekendgemaakt de premie te verhogen met 6,50 per maand; hoger dus dan de voorspelling op Prinsjesdag. De overige premies worden waarschijnlijk begin november bekendgemaakt. 


2. Herstelzorg na corona in basispakket

De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Door deze tijdelijke maatregel wordt herstelzorg bij ernstige coronaklachten vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering geldt vanaf 18 juli 2020 voor minimaal een jaar.


3. Eigen risico blijft gelijk 

Het eigen risico blijft de komende jaren gelijk. Dat betekent dat je ook in 2021 maximaal 385 euro betaalt voor zorg uit de basisverzekering. 

Veranderingen zorgverzekering 2021

Stijgt de premie in 2021?

De zorgverzekering wordt in 2021 duurder door corona

De verwachting is dat de zorgpremie stijgt met 59 euro per jaar. Dat is iets minder dan 5 euro per maand. Dit gaat om de 'nominale premie' die bekend werd op 15 september. De nominale premie is een indicatie: zorgverzekeraars bepalen zelf de daadwerkelijke premie. Inmiddels is bekend dat DSW een stijging doorvoert van 6,50 per maand. De andere premies moeten nog volgen. 

Onderzoek

Uit ons onderzoek bleek dat ruim vier op de vijf Nederlanders denken dat ze vanwege de coronacrisis volgend jaar meer premie moeten betalen voor hun zorgverzekering. 

Bekendmaking premies

De premies voor 2021 worden uiterlijk op 12 november 2020 bekendgemaakt. DSW heeft dat inmiddels gedaan. In november volgen de premies van andere verzekeraars als Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Wat verandert er aan de basisverzekering in 2021?

De overheid bepaalt jaarlijks de inhoud van de basisverzekering. De basisverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en vergoedt de belangrijkste zorg, bijvoorbeeld voor de huisarts en het ziekenhuis. Er verandert ieder jaar wel iets aan de inhoud van dit pakket. Zo worden er nieuwe geneesmiddelen toegevoegd of juist geschrapt.

Voor 2021 zijn de volgende wijzigingen aan de basisverzekering bekend:

​Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel

Vanaf 2021 vergoedt de basisverzekering de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Tot die tijd is daar een subsidieregeling voor.

Vergoeding geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker

Vanaf 16 april 2020 vergoedt de basisverzekering het medicijn olaparib (merk Lynparza) tegen eierstokkanker. Vanaf 1 mei 2020 wordt ook het medicijn axicabtagene ciloleucel (merk Yescarta) tegen lymfeklierkanker opgenomen in het basispakket. Ook in 2021 worden beide medicijnen vergoed vanuit de basisverzekering.

​Herstelzorg na corona

De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Dat heeft minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) in een kamerbrief bekend gemaakt. Door deze tijdelijke maatregel wordt herstelzorg bij ernstige coronaklachten vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering geldt vanaf 18 juli 2020 voor minimaal een jaar.

Op de hoogte blijven van de zorgpremies in 2021? Meld je gratis aan voor de Zorgpremie Alert

Meld je nu aan voor de Zorgpremie Alert

Als eerste op de hoogte zijn van de zorgpremies in 2021? Meld je aan voor de Independer Zorgpremie Alert.

E-mailadres

Laatste nieuws over zorgverzekeringen

Op ons weblog lees je al het laatste nieuws over zorgverzekeringen en de veranderingen voor 2021.

Stoppen met roken? Dit doet je zorgverzekering Het is oktober. En dat betekent in Nederland: veel gesprekken over alle herfstbuien. Maar de maand staat ook in het teken van Stoptober. Jaarlijks doen duizenden mensen mee met dit initiatief. Het doel? Om je sigaretten nu écht te laten... lees meer
Niet-effectieve zorg verdwijnt uit basispakket Het basispakket van de zorgverzekering wordt ieder jaar uitgebreid met nieuwe zorg. Bijvoorbeeld wanneer er nieuwe behandelingen zijn ontwikkeld. Maar hoe zit het met de zorg die al in het basispakket zit? Is die altijd effectief? Zorginstituut Nederland vindt het... lees meer
Korting op collectieve zorgverzekering verdwijnt volledig De korting op de premie is voor veel verzekerden reden om te kiezen voor een collectieve verzekering. Maar dit gaat veranderen. Het is vanaf 2023 niet meer toegestaan dat zorgverzekeraars een groep verzekerden korting geven op de basispremie. De belangrijkste... lees meer
Lees al het laatste nieuws over zorgverzekeringen

Wat gebeurt er in 2021 met het eigen risico?

In het regeerakkoord van de huidige coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) is afgesproken dat het eigen risico de komende jaren gelijk blijft. Dat betekent dat je ook in 2021 maximaal 385 euro betaalt voor zorg uit de basisverzekering. 

Als je in 2021 voor een vrijwillig eigen risico kiest, kan dat bedrag oplopen tot 885 euro.

Wat verandert er in 2021 aan de aanvullende verzekering?

De inhoud van de aanvullende verzekeringen is de laatste jaren steeds beperkter geworden. Bijvoorbeeld als het gaat om de vergoeding van fysiotherapie, orthodontie en tandartskosten. Mogelijk worden de aanvullende pakketten ook in 2021 verder ingeperkt. Dat weten we in november 2020, wanneer de inhoud van de nieuwe aanvullende verzekeringen wordt bekendgemaakt. 

Wat gebeurt er met de collectieve zorgverzekering?

Dit jaar is de korting voor de collectieve zorgverzekering verlaagd. Voor de basisverzekering mogen verzekeraars nog maximaal 5% korting geven, terwijl dat voorgaande jaren soms wel 10% was. 

De kans bestaat dat er in 2021 nog meer verandert aan de collectieve zorgverzekering. Zo'n verzekering lijkt vaak voordelig vanwege de korting, maar die betaal je uiteindelijk zelf. Oud-minister Bruno Bruins van Medische Zorg noemde het in 2018 zelfs een 'sigaar uit eigen doos'.

Zorgtoeslag in 2021

De hoogte van de zorgtoeslag maakt de Belastingdienst altijd aan het einde van het jaar bekend. Als de zorgpremie in 2021 stijgt, stijgt  de zorgtoeslag waarschijnlijk mee. Of je recht hebt op zorgtoeslag in 2021 hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen. Dit kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Op 12 november 2020 zijn alle nieuwe zorgpremies bekend. Vanaf dan kun je je zorgverzekering 2021 vergelijken, op prijs én inhoud. De best passende verzekering sluit je vervolgens direct bij Independer af. Overstappen kan tot en met 31 december.

Heb je hulp nodig bij het vergelijk en en afsluiten van je zorgverzekering 2021? Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice. De experts zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Belangrijke data voor je zorgverzekering 2021

Op welke data kun je belangrijk nieuws verwachten met betrekking tot de zorgverzekering in 2021?

15 september 2020 

Op de derde dinsdag van september worden de financiële plannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Denk bij zorg aan de hoogte van het eigen risco, de zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage. 

Tussen half september en 12 november 2020

Zorgverzekeraars maken hun premie voor het nieuwe jaar (2021) bekend. Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert en houd ons premieoverzicht in de gaten.

12 november 2020

De laatste dag dat zorgverzekeraars hun premies voor de zorgverzekering 2021 bekend kunnen maken. Sommige verzekeraars wachten echt tot de laatste dag en de laatste uurtjes. Vervolgens kun je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen voor 2021.

31 december 2020

Dit is de laatste dag om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zeg je zelf je oude zorgverzekering op? Dan heb je nog tot 31 januari 2021 de tijd om over te stappen. 

31 januari 2021

Als je zelf je huidige verzekering voor 31 december hebt stopgezet, mag je nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten tot 31 januari 2021. Deze verzekering gaat met terugwerkende kracht in. 

Heb je je zorgverzekering in de tussentijd nodig, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis beland? Maak je geen zorgen: deze kosten worden gewoon vergoed door je nieuwe zorgverzekeraar. Aan de hand van je BSN-nummer kunnen zorgverleners zien dat je verzekerd bent.

Besparen op je zorgverzekering

Besparen op je zorgverzekering? Bij ons vergelijk je alle zorgverzekeringen gemakkelijk op inhoud en prijs. De beste keuze voor jou staat altijd bovenaan. 

 


Dit vinden onze klanten van ons

9,2

Op basis van 118.650 klantbeoordelingen

bekijk ze allemaal
..
10,0
Anoniem, ZEEWOLDE
2 uur geleden, zorgverzekering
Heel makkelijk en betrouwbaar
10,0
Anoniem, ARNHEM
2 uur geleden, zorgverzekering
Ik heb een tweeling en Independer ziet ons steeds als dezelfde persoon! We zijn net 18 geworden en ik kan nu dus geen zorgverzekering openen.
2,0
Anoniem, DIEMEN
3 uur geleden, zorgverzekering
erg handig
10,0
Meneer van Karsen, EEMNES
4 uur geleden, zorgverzekering
.
8,0
Anoniem, GIETEN
5 uur geleden, zorgverzekering
Snel en makkelijk
10,0
Anoniem, VLAARDINGEN
gisteren, zorgverzekering
no english option, gotta translate
8,0
Mevrouw Trouva, 'S-GRAVENHAGE
gisteren, zorgverzekering
Snelle en goede service
10,0
Anoniem, ENS
2 dagen geleden, zorgverzekering
direct geholpen
10,0
Mevrouw Desmet, HEERLEN
3 dagen geleden, zorgverzekering
goed advies
10,0
Mevrouw Floristan Ibañez, GRONINGEN
3 dagen geleden, zorgverzekering

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Nederlandse Zorgautoriteit
  • Zorginstituut Nederland
  • Zorgverzekeraars Nederland

Awards Independer zorgverzekering

WUA

De zorgvergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste zorgverzekering vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2018 en 2019.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Shopping Awards

In 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten. 

Onderzoek zorgverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten zorgverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Bijvoorbeeld op het gebied van eigen risico, dekking en type zorgpolis. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Hieronder vind je een aantal onderzoeken die we de afgelopen jaren deden:

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.