Zorgpremie in 2022

Ieder jaar wordt op Prinsjesdag de nominale premie bekendgemaakt. In 2021 valt Prinsjesdag op 21 september. De nominale premie is een indicatie. Vervolgens bepalen de zorgverzekeraars zelf de uiteindelijke premie voor het nieuwe jaar.

De laatste jaren is de gemiddelde zorgpremie gestegen. De nominale premie voor 2022 is € 1.509. Dit is een stijging van € 31 in vergelijking met vorig jaar. 

 

Op de hoogte blijven van de zorgpremies in 2022? Meld je gratis aan voor de Zorgpremie Alert.

E-mailadres

De zorgpremies voor 2022 worden uiterlijk op 12 november 2021 bekendgemaakt. 

Wat verandert er aan de basisverzekering in 2022?

Een basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Zo’n verzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals voor het ziekenhuis en de huisarts. Ieder jaar bepaalt de overheid opnieuw de inhoud van de basisverzekering. Vaak verandert er wel iets. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen toegevoegd of juist geschrapt.

Niet-effectieve zorg uit basispakket

Zorginstituut Nederland controleert de zorg uit de basisverzekering. Is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs? Dan verdwijnt de zorg uit het basispakket. In dit artikel lees je hier meer over.

Herstelzorg corona

De uitbreiding van de basisverzekering voor herstelzorg na corona blijft in elk geval tot augustus 2022 in stand. Mensen met een ernstige vorm van corona kunnen gebruikmaken van:

  • ​maximaal 50 behandelingen fysiotherapie 
  • maximaal 10 uur extra ergotherapie 
  • maximaal 7 uur extra dieetadvisering 
  • logopedie (zonder limiet)

Elektriciteitskosten mechanische ademhalingsondersteuning thuis

Vanaf 1 januari 2022 kunnen kosten gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. 

Anticonceptie vanaf 21 jaar niet in basispakket

Er is veel actie gevoerd om anticonceptie vanaf 21 jaar aan de basisverzekering toe te voegen. Maar anticonceptie vanaf 21 jaar valt ook in 2022 niet onder het basispakket. 

Wat gebeurt er in 2022 met het eigen risico?

Op dit moment staat het eigen risico nog vast. Tot en met 2021 betaal je maximaal 385 euro voor zorg uit de basisverzekering. Tenzij je het bedrag vrijwillig verhoogt in ruil voor korting op de maandpremie. Je kan het eigen risico verhogen tot 885 euro. 

In 2022 blijft de hoogte van het eigen risico gelijk. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het namelijk eens met het voorstel om het verplichte eigen risico voor 2022 te laten staan op 385 euro.

Wat verandert er in 2022 aan de aanvullende verzekering?

De laatste jaren werd de inhoud van aanvullende verzekeringen ingeperkt. Bijvoorbeeld als het gaat om de vergoeding van tandartskosten, orthodontie en fysiotherapie. In november 2021 wordt duidelijk wat er precies verandert in 2022. De verwachting is dat veel aanvullende pakketten duurder worden, of minder vergoeden.

Wat gebeurt er met de collectieve zorgverzekering?

Dit jaar mogen verzekeraars maximaal 5% korting geven op de basisverzekering. De verwachting is dat de korting voor de collectieve zorgverzekering uiteindelijk zal verdwijnen. Dat komt omdat een gemiddelde collectieve zorgverzekering (met korting) vaak duurder is dan een gemiddelde individuele zorgverzekering (zonder korting).

Hoe zit het met de zorgtoeslag in 2022?

In november, als alle zorgpremies bekend zijn, stelt de Belastingdienst de zorgtoeslag vast. Stijgt de zorgpremie? Dan wordt de zorgtoeslag waarschijnlijk ook hoger. Ben je benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kan je dat berekenen op de website van de Belastingdienst.

Laatste nieuws over zorgverzekeringen

Prinsjesdag 2021: de dekking van je zorgverzekering verandert elk jaar, ook als je niet overstapt Een Prinsjesdag zonder gouden koets en met weinig ceremonieel dit keer. Wel maakte het demissionaire kabinet in de miljoenennota de plannen voor het volgend jaar bekend. Meer dan een kwart van alle overheidsuitgaven gaat weer naar de zorg. Een enorm... lees meer
Nederlanders verwachten dat zorgpremie door corona flink gaat stijgen Mede door het toenemende aantal coronabesmettingen, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnamen weer. Het merendeel van de Nederlanders denkt dat dit gevolgen zal hebben voor de zorgpremie van het komende jaar. Dat blijkt uit een enquête die Independer en onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A hebben uitgevoerd... lees meer
Wil jij recht op digitale zorg? Door corona is digitale zorg in een stroomversnelling geraakt. Er waren namelijk noodgedwongen veel meer afspraken online. Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland vinden dat patiënten ook na de coronacrisis zelf moeten kunnen kiezen of ze digitale zorg willen.  Steeds meer digitaal Al... lees meer
Lees al het laatste nieuws over zorgverzekeringen

Wat zijn belangrijke data voor je zorgverzekering 2022?

Er zijn een aantal data die belangrijk zijn voor je zorgverzekering 2022. Een overzicht:

21 september 2021 

Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, worden de financiële plannen voor 2021 bekendgemaakt. Voor je zorgverzekering betekent dit dat er meer duidelijk wordt over het eigen risico, de zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage.

Tussen half september en 12 november 2021 

Uiterlijk 12 november maken zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor 2022 bekend. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert en houd ons premieoverzicht in de gaten.

12 november 2021 

12 november is de laatste dag dat zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2022 bekend kunnen maken. Sommige verzekeraars wachten echt tot deze laatste dag, en soms zelfs tot de laatste uren. Na de bekendmaking van alle zorgpremies kan je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen voor 2022.

31 december 2021 

De laatste dag van het jaar is ook de laatste dag om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Kies je uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering? Dan wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Wil je later overstappen, tot uiterlijk 31 januari? Dan moet je zelf je oude zorgverzekering voor 1 januari opzeggen.

31 januari 2022 

Heb je zelf je huidige zorgverzekering voor 31 december stopgezet? Dan mag je tot 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.