Stijgt de zorgpremie in 2022?

Ieder jaar wordt op Prinsjesdag de nominale premie bekendgemaakt. In 2021 valt Prinsjesdag op 21 september. De nominale premie is een indicatie. Vervolgens bepalen de zorgverzekeraars zelf de uiteindelijke premie voor het nieuwe jaar.

De laatste jaren is de gemiddelde zorgpremie gestegen. De verwachting is dat ook in 2022 de zorgverzekering duurder wordt. Dat komt bijvoorbeeld door:

  • ​hogere salarissen voor zorgpersoneel
  • toenemende vergrijzing 
  • de coronacrisis, waardoor verzekeraars bijvoorbeeld minder reserves hebben

 

Op de hoogte blijven van de zorgpremies in 2022? Meld je gratis aan voor de Zorgpremie Alert.

E-mailadres

De zorgpremies voor 2022 worden uiterlijk op 12 november 2021 bekendgemaakt. 

Wat verandert er aan de basisverzekering in 2022?

Een basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Zo’n verzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals voor het ziekenhuis en de huisarts. Ieder jaar bepaalt de overheid opnieuw de inhoud van de basisverzekering. Vaak verandert er wel iets. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen toegevoegd of juist geschrapt.

Niet-effectieve zorg uit basispakket

Zorginstituut Nederland controleert de zorg uit de basisverzekering. Is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs? Dan verdwijnt de zorg uit het basispakket. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat gebeurt er in 2022 met het eigen risico?

Op dit moment staat het eigen risico nog vast. Tot en met 2021 betaal je maximaal 385 euro voor zorg uit de basisverzekering. Tenzij je het bedrag vrijwillig verhoogt in ruil voor korting op de maandpremie. Je kan het eigen risico verhogen tot 885 euro. In de politiek zijn er veel ideeën voor het verlagen of afschaffen van het eigen risico. De kans is dus groot dat er wat gaat veranderen aan het eigen risico. Maar op dit moment is het nog onduidelijk of het eigen risico al in 2022 zal veranderen, of dan nog gelijk blijft.

Politieke partijen hebben verschillende meningen over (de hoogte van) het eigen risico. Wij zetten de verschillende standpunten op een rij. Het overzicht vind je hier. 

Wat verandert er in 2022 aan de aanvullende verzekering?

De laatste jaren werd de inhoud van aanvullende verzekeringen ingeperkt. Bijvoorbeeld als het gaat om de vergoeding van tandartskosten, orthodontie en fysiotherapie. In november 2021 wordt duidelijk wat er precies verandert in 2022. De verwachting is dat veel aanvullende pakketten duurder worden, of minder vergoeden.

Wat gebeurt er met de collectieve zorgverzekering?

Dit jaar mogen verzekeraars maximaal 5% korting geven op de basisverzekering. De verwachting is dat de korting voor de collectieve zorgverzekering uiteindelijk zal verdwijnen. Dat komt omdat een gemiddelde collectieve zorgverzekering (met korting) vaak duurder is dan een gemiddelde individuele zorgverzekering (zonder korting).

Hoe zit het met de zorgtoeslag in 2022?

In november, als alle zorgpremies bekend zijn, stelt de Belastingdienst de zorgtoeslag vast. Stijgt de zorgpremie? Dan wordt de zorgtoeslag waarschijnlijk ook hoger. Ben je benieuwd of je recht hebt op zorgtoeslag? Dan kan je dat berekenen op de website van de Belastingdienst.

Laatste nieuws over zorgverzekeringen

Reanimeren en AED gebruiken: kan jij het? Het EK is begonnen! Voor Nederland begon het toernooi goed met de winst op Oekraïne. Maar het was afgelopen weekend ook flink schrikken. Tijdens een wedstrijd op zaterdag moest de Deense speler Eriksen gereanimeerd worden. Gelukkig werd hij snel en... lees meer
Negatief reisadvies? Dit heb je aan je zorgverzekering Steeds meer landen veranderen van code oranje naar code geel. Dat is goed nieuws voor vakantiegangers. Bij terugkeer in Nederland hoef je dan niet meer in quarantaine. En heb je op je vakantiebestemming zorg nodig? Dan ben je verzekerd vanuit... lees meer
Wandelen voor korting op je zorgpremie Heb jij je stappendoel voor vandaag al gehaald? Sinds het begin van corona zijn we massaal rondjes gaan wandelen door de buurt. Even een frisse neus halen geeft je niet alleen nieuwe energie. Je kan er ook punten mee sparen... lees meer
Lees al het laatste nieuws over zorgverzekeringen

Belangrijke data voor je zorgverzekering 2022

Er zijn een aantal data die belangrijk zijn voor je zorgverzekering 2022. Een overzicht:

21 september 2021 

Op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, worden de financiële plannen voor 2021 bekendgemaakt. Voor je zorgverzekering betekent dit dat er meer duidelijk wordt over het eigen risico, de zorgpremie, zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage.

Tussen half september en 12 november 2021 

Uiterlijk 12 november maken zorgverzekeraars hun nieuwe premie voor 2022 bekend. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert en houd ons premieoverzicht in de gaten.

12 november 2021 

12 november is de laatste dag dat zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2022 bekend kunnen maken. Sommige verzekeraars wachten echt tot deze laatste dag, en soms zelfs tot de laatste uren. Na de bekendmaking van alle zorgpremies kan je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen voor 2022.

31 december 2021 

De laatste dag van het jaar is ook de laatste dag om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Kies je uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering? Dan wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Wil je later overstappen, tot uiterlijk 31 januari? Dan moet je zelf je oude zorgverzekering voor 1 januari opzeggen.

31 januari 2022 

Heb je zelf je huidige zorgverzekering voor 31 december stopgezet? Dan mag je tot 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in.