Belangrijkste wijzigingen 2023 in het kort

  • De zorgpremie stijgt naar verwachting met minstens 127 euro per jaar.
  • De korting op de collectieve zorgverzekering verdwijnt.
  • Om de hogere zorgpremie tegemoet te komen, stijgt de zorgtoeslag met 34 euro per maand.
  • Het eigen risico blijft gelijk (385 euro).
  • In het regeerakkoord 2021-2025 staan plannen om anticonceptie beter toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen en om de NIPT-test en 20-wekenecho gratis te maken.
  • In de GGZ en wijkverpleging worden contracten tussen zorgverleners en zorgverzekeraars verbeterd.
  • Immunotherapie met het kankermedicijn nivolumab is sinds juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering.

Zorgpremie 2023 stijgt met 127 euro per jaar

Benieuwd naar de zorgpremie van 2023? Uit stukken die op Prinsjesdag officieel bekend zijn gemaakt, blijkt dat we ongeveer 10,6 euro per maand meer gaan betalen. De rekenpremie, een belangrijke richtlijn voor zorgverzekeraars, stijgt van 127 euro naar 137,60 euro per maand. Dat komt neer op een jaarbedrag van 1.649 euro.

Inmiddels heeft de eerste verzekeraar de nieuwe zorgpremie bekendgemaakt: de zorgverzekering van DSW wordt bijna tien euro per maand duurder. Op uiterlijk 12 november 2022 maken ook alle andere verzekeraars hun premie voor 2023 bekend. Wil je een seintje als het zover is? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert.

aanmelden Zorgpremie Alert

Korting collectieve verzekering verdwijnt

De afgelopen jaren is de korting voor de collectieve zorgverzekering steeds verlaagd. Op dit moment mogen verzekeraars voor de basisverzekering nog maximaal 5 procent korting geven. In 2023 verdwijnt de korting helemaal. 

Goed om te weten: collectieve zorgverzekeringen mogen nog wel blijven bestaan. Maar een korting is alleen mogelijk bij een aanvullende verzekering. 

Meer zorgtoeslag in 2023

Omdat de zorgpremie stijgt, gaat ook de zorgtoeslag omhoog. Dat gaat om een bedrag van 412 euro, 34 euro per maand. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van je inkomen. Wat precies de grens is voor 2023, wordt later dit jaar bekend.

Eigen risico in 2023 blijft 385 euro

Ieder jaar is er weer veel te doen over het eigen risico. Toch staat het verplichte eigen risico al jaren vast op 385 euro. In het nieuwe regeerakkoord wordt opnieuw het bedrag van 385 euro genoemd voor 2023. Er is dus besloten om het eigen risico niet aan te passen. 

Anticonceptie beter toegankelijk

In het regeerakkoord 2021-2025 staat het plan om anticonceptie gratis en makkelijker toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen. 

Betere contracten in de GGZ en wijkverpleging

Independer zorg-expert Bas Knopperts: Vooral in de GGZ en wijkverpleging worden de contracten tussen zorgverleners en zorgverzekeraars verbeterd. Het betekent dat de dekking van niet-gecontracteerde zorg wordt aangepast. Ga je naar een zorgverlener die niet goed genoeg wordt beoordeeld? Dan betekent dit dat je mogelijk geen vergoeding meer krijgt vanuit de basisverzekering. 

Ook kunnen er nog meer maatregelen komen waardoor de klant meer moet betalen voor niet-gecontracteerde zorg. Dit geldt dan niet alleen als je een naturapolis hebt (zoals nu al het geval is), maar ook bij restitutiepolissen. Maar goed om te weten: vooral dit laatste is heel ingewikkeld en zal jaren duren voordat het kan worden ingevoerd. Stoppen met de vergoeding van bepaalde zorg kan misschien sneller. Maar ook dat zal nog wel een jaar of twee duren. De wet moet namelijk gewijzigd worden en daarbij moet kwaliteit objectief gemeten worden, wat niet eenvoudig is. 

NIPT-test en 20-wekenecho gratis maken

In het regeerakkoord 2021-2025 staat het plan om de NIPT-test en 20-wekenecho voor alle vrouwen gratis te maken. 

Immunotherapie nivolumab sinds juli in basisverzekering

Bij een zeldzame kankertumor van het type DMMR of MSI wordt het medicijn nivolumab toegediend in de vorm van immunotherapie. Dit was eerst niet verzekerd. Nu blijkt dat bij 40 procent van de gevallen dit effectief blijkt. Daarom is deze behandeling sinds juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering.

Belangrijke data voor je zorgverzekering 2023

20 september 2022: Prinsjesdag 2022, de dag dat het kabinet de Miljoenennota presenteert en de belangrijkste plannen voor de zorgverzekering 2023 bekendmaakt. We weten dan onder meer de nominale zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van de basisverzekering.

27 september 2022: DSW heeft als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2023 bekendgemaakt: een stijging van bijna tien euro per maand.

13 november 2022: Verzekeraars hebben tot en met 12 november om hun nieuwe zorgpremies bekend te maken. Vanaf 13 november kun je dan zorgverzekeringen vergelijken voor 2023. Wil je een seintje als het zover is? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert.

31 december 2022: Dit is de laatste dag waarop je kunt overstappen voor 2023 en waarbij je oude zorgverzekering wordt opgezegd door de nieuwe verzekeraar.

31 januari 2023: Heb je uiterlijk 31 december 2022 je oude zorgverzekering opgezegd? Dan is dit de laatste dag waarop je een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten voor 2023. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.