Zorgpremie 2023 stijgt met 15 euro per maand

Benieuwd naar de zorgpremie van 2023? In maart werd bekend dat een flinke premiestijging verwacht wordt van zo'n 15 euro per maand. En in juni bleek uit een onderzoek dat de zorgverzekering ook de jaren daarna fors duurder wordt. Uiterlijk 12 november 2022 maken zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend. Wil je een seintje als het zover is? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert.

aanmelden Zorgpremie Alert


Iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Voor die zorgverzekering betaal je premie. Die is verschillend per verzekeraar. 

Bekijk hier de zorgpremies 2022

Korting collectieve verzekering verdwijnt

De afgelopen jaren is de korting voor de collectieve zorgverzekering steeds verlaagd. Op dit moment mogen verzekeraars voor de basisverzekering nog maximaal 5 procent korting geven. In 2023 verdwijnt de korting helemaal. 

Goed om te weten: collectieve zorgverzekeringen mogen nog wel blijven bestaan. Maar een korting is alleen mogelijk bij een aanvullende verzekering. 

Eigen risico

Ieer jaar is er weer veel te doen over het eigen risico. Toch staat het verplichte eigen risico al jaren vast op 385 euro. In het nieuwe regeerakkoord wordt opnieuw het bedrag van 385 euro genoemd. Dit betekent dat er dus nog niet is gekozen om het eigen risico aan te passen. 

Wel is het idee dat er per behandeling een vast eigen risico komt, bijvoorbeeld van 100 euro. Elke keer dat je zorg nodig hebt waarbij het eigen risico geldt, betaal je het vaste bedrag. Tot je aan de verplichte 385 euro zit, of aan de maximaal 885 euro als je je eigen risico vrijwillig hebt verhoogd. 

Dit nieuwe systeem is vooral in het voordeel van mensen die maar een enkele keer wat hebben. Chronische patiënten hebben er wening aan. Het idee achter de wijziging is dat mensen beter nadenken of zorg wel echt nodig is. Nu is het namelijk zo dat er niet echt een rem meer is voor mensen die hun eigen risico al hebben opgemaakt.

Anticonceptie

In het regeerakkoord 2021-2025 staat het plan om anticonceptie gratis en makkelijker toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen. 

Betere contracten in de GGZ en wijkverpleging

Independer zorg-expert Bas Knopperts: Vooral in de GGZ en wijkverpleging worden de contracten tussen zorgverleners en zorgverzekeraars verbeterd. Het betekent dat de dekking van niet-gecontracteerde zorg wordt aangepast. Ga je naar een zorgverlener die niet goed genoeg wordt beoordeeld? Dan betekent dit dat je mogelijk geen vergoeding meer krijgt vanuit de basisverzekering. 

Ook kunnen er nog meer maatregelen komen waardoor de klant meer moet betalen voor niet-gecontracteerde zorg. Dit geldt dan niet alleen als je een naturapolis hebt (zoals nu al het geval is), maar ook bij restitutiepolissen. Maar goed om te weten: vooral dit laatste is heel ingewikkeld en zal jaren duren voordat het kan worden ingevoerd. Stoppen met de vergoeding van bepaalde zorg kan misschien sneller. Maar ook dat zal nog wel een jaar of twee duren. De wet moet namelijk gewijzigd worden en daarbij moet kwaliteit objectief gemeten worden, wat niet eenvoudig is. 

NIPT-test en 20-wekenecho

In het regeerakkoord 2021-2025 staat het plan om de NIPT-test en 20-wekenecho voor alle vrouwen gratis te maken. 

Laatste nieuws zorgverzekeringen

Op ons Independer Weblog vind je het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen. Hieronder vind je drie meest actuele artikelen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland
  • Nederlandse Zorgautoriteit
  • Rijksoverheid 
  • Regeerakkoord 2021-2025

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.