Belangrijke data voor je zorgverzekering 2024

1 april 2023: De NIPT-test wordt toegevoegd aan het basispakket. Deze wordt vanaf nu altijd vergoed. Hiervoor geldt geen eigen risico.

19 september 2023: Prinsjesdag 2023, de dag dat het kabinet de Miljoenennota presenteert en de belangrijkste plannen voor de zorgverzekering 2024 bekendmaakt. We weten dan onder meer de nominale zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van de basisverzekering.

13 november 2023: Verzekeraars hebben tot en met 12 november om hun nieuwe zorgpremies bekend te maken. Vanaf 13 november kun je dan zorgverzekeringen vergelijken voor 2024.

31 december 2023: Dit is de laatste dag waarop je kunt overstappen voor 2023 en waarbij je oude zorgverzekering wordt opgezegd door de nieuwe verzekeraar.

31 januari 2024: Heb je uiterlijk 31 december 2023 je oude zorgverzekering opgezegd? Dan is dit de laatste dag waarop je een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten voor 2024. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Wat gebeurt er met het eigen risico in 2024?

Ieder jaar is er weer veel te doen over het eigen risico. Begin 2023 is bekendgemaakt dat het verplichte eigen risico tot en met 2026 vast blijft staan op 385 euro. Ook is er een nieuwe regeling voor het eigen risico bekendgemaakt. Het idee is dat het eigen risico verspreid wordt over meerdere behandelingen. Per behandeling betaal je dan een maximaal eigen risico van 150 euro. Elke keer dat je zorg nodig hebt waarbij het eigen risico geldt, betaal je dus maximaal dit vaste bedrag. Tot je aan de verplichte 385 euro zit, of aan de maximaal 885 euro als je je eigen risico vrijwillig hebt verhoogd. 

Dit nieuwe systeem is vooral in het voordeel van mensen die maar een enkele keer wat hebben. Chronische patiënten hebben er weinig aan. Het idee achter de wijziging is dat mensen beter nadenken of zorg wel echt nodig is. Nu is het namelijk zo dat er niet echt een rem meer is voor mensen die hun eigen risico al hebben opgemaakt. Deze regeling gaat in per 2025. Verdere details over de regeling moeten nog bekendgemaakt worden.

Hoe ziet de basisverzekering eruit in 2024?

De basisverzekering is ook in 2024 het belangrijkste, en verplichte, deel van je zorgverzekering. De meeste zorg wordt door de basisverzekering vergoed. Denk aan een bezoek aan de huisarts, medicijnen, ambulancevervoer en een operatie in het ziekenhuis. Voor zorg die niet in de basisverzekering zit, kun je je aanvullend verzekeren . Dat geldt voor bijvoorbeeld fysiotherapie (bij niet-chronische aandoeningen), alternatieve geneeswijzen en huidtherapie.

Verschillende soorten basisverzekeringen

De inhoud van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Die wordt namelijk door de overheid bepaald. Maar het kan wel verschillen bij hoeveel zorgverleners je alle kosten vergoed krijgt. Je kunt kiezen uit een restitutiepolis (volledige vrije zorgkeuze), combinatiepolis of naturapolis (ruime zorgkeuze) of een naturaverzekering budget (beperkte zorgkeuze).

Vergoedingen basisverzekering 2024

Hoe de basisverzekering er in 2024 precies uit gaat zien, weten we nu nog niet. De meest zorg die er nu in zit, zal ook in 2024 nog steeds onderdeel zijn van het basispakket. Maar mogelijk worden er wat (kleine) vergoedingen geschrapt of wordt de basisverzekering juist uitgebreid met bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. Wanneer hier meer over bekend is, lees je het op deze pagina en op ons weblog.

Hoe ziet de aanvullende verzekering eruit in 2024?

Rondom de aanvullende verzekering is ieder jaar veel te doen. De inhoud van de basisverzekering is wettelijk bepaald en bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Maar bij de aanvullende pakketten is dit aan verzekeraars zelf. Ze zijn vrij in het bepalen van de premie, inhoud en wie ze wel of niet accepteren.

De inhoud van de aanvullende verzekeringen voor 2024, weten we pas op 13 november. Dan hebben alle verzekeraars hun premies en pakketten voor het nieuwe jaar bekendgemaakt.

Wat wordt de zorgpremie in 2024?

Iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Voor die zorgverzekering betaal je premie. Die is verschillend per verzekeraar. 

Bekijk hier de zorgpremies 2023

Benieuwd naar de zorgpremies van volgend jaar? De verwachting is dat deze ook in 2024 verder zullen stijgen. Door de toenemende vergrijzing en het groeiend aantal chronisch zieken stijgen de zorkosten. Ook het verhogen van de salarissen in de zorg drijft de kosten omhoog.

Uiterlijk 12 november 2023 maken zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend. Wil je een seintje als het zover is? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert:

E-mailadres

Zorgtoeslag in 2024

Voor 2023 is de zorgtoeslag flink omhoog gegaan. Dit om de stijgende zorgpremies tegemoet te komen. Wat er met de zorgtoeslag in 2024 gebeurt, weten we tegen het einde van het jaar. Als de zorgpremies weer omhoog gaan, ontvangen we in 2024 waarschijnlijk ook meer zorgtoeslag.

Anticonceptie

In het regeerakkoord 2021-2025 staat het plan om anticonceptie gratis en makkelijker toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen. 

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Zorgverzekeraars Nederland
  • Nederlandse Zorgautoriteit
  • Rijksoverheid
  • Regeerakkoord 2021-2025

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Mirjam Prins. Zij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij NU.nl, Radar en BNR

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png