Zorg tijdens je zwangerschap

Je basisverzekering dekt zorg die je nodig hebt voor, tijdens en na je zwangerschap. Dit geldt voor de volgende onderdelen:

 • ​Echo’s: tijdens je zwangerschap krijg je meerdere echo’s. De algemene termijnecho en 20-weken-echo zijn gedekt in je basisverzekering. Vanaf 1 september 2021 zit hier ook de 13-weken-echo bij.
 • Prenatale screenings: net zwanger? Dan krijg je een informatief gesprek over wat een prenatale screening precies inhoudt. Dit gesprek krijg je vergoed. Vervolgens bepaal je zelf welke screening je wilt laten uitvoeren. Je hebt keuze uit de combinatietest (€180,12, soms vergoedt door aanvullende verzekering) en de NIPT, de niet-invasieve prenatale test (deze betaal je altijd zelf en kost €175).
 • Diagnostische vervolgonderzoek: als de uitslag van de prenatale screening positief is of als je een medische indicatie hebt gekregen, is er aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Dit wordt altijd vergoed als je een medische indicatie hebt. Wel valt dit onderzoek onder het eigen risico van je zorgverzekering.
 • Bevalling: wil je thuis bevallen of heb je een medische indicatie gekregen en ga je bevallen in het ziekenhuis? Dan wordt dit volledig vergoed door je basisverzekering. Als je geen medische indicatie hebt gekregen en toch graag in het ziekenhuis of het kraamhotel wilt bevallen, dan krijg je een vergoeding van €225. De rest betaal je zelf. Dit is een eigen bijdrage. Het bedrag voor een poliklinische bevalling verschilt per ziekenhuis en kraamhotel.
 • Kraamzorg: kraamzorg is nodig tijdens en na de bevalling. Landelijk is bepaald hoeveel kraamzorg je nodig hebt. De basisverzekering dekt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur aan kraamzorg. Dit kun je over maximaal 10 dagen vanaf de dag van je bevalling verdelen. Voor kraamzorg thuis krijg je een vergoeding en wordt een eigen bijdrage van €4,60 per uur gevraagd. Lig je nog in het ziekenhuis en krijg je daar kraamzorg? Ook dit wordt vergoed. Hiervoor betaal je een eigen bijdrage van €18,50 per dag voor de moeder en €18,50 per dag voor het kind.

Eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering

Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een verplicht eigen risico. De eerste €385 van de gemaakte zorgkosten betaal je daarom zelf. Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen met maximaal €500 (€885 in totaal). Rond je zwangerschap heb je ook meer zorg nodig.

Daarom is het verstandig om het eigen risico zo laag mogelijk te houden. Naast het eigen risico moet je voor sommige zorg een eigen bijdrage betalen. Als je zwanger bent geldt dit bijvoorbeeld voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie. In de juiste volgorde ziet het betalen van de zorgkosten er zo uit:

 • Eigen bijdrage: je betaalt eerst de eigen bijdrage voor de gemaakte zorgkosten.
 • Verplicht eigen risico: blijft er nog een bedrag over? Dit valt onder het verplicht eigen risico.
 • Vrijwillig eigen risico: heb je ook een vrijwillig eigen risico? Als er nog een bedrag over is, valt dit onder het vrijwillig eigen risico.
 • Zorgverzekeraar: de overige zorgkosten betaalt de zorgverzekeraar.

Zwangerschap en aanvullende verzekering

Bedenk dat er altijd zorg bij een zwangerschap komt kijken die niet vergoed wordt door de basisverzekering. Zoals bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie, een zwangerschapscursus volgen, de hulp van een doula tijdens de bevalling of de eigen bijdrage voor kraamzorg. Check altijd wat er precies vergoed wordt bij een aanvullende verzekering. Is het de hogere premie waard of niet?

 • ​Zwangerschapscursussen: de kosten voor de meeste zwangerschapscursussen ligt rond de €100. Hier kun je een aanvullende verzekering voor afsluiten, maar lang niet iedere verzekeraar vergoedt deze cursussen. Check dit dus goed per aanvullende verzekering.
 • Doula: een doula of zwangerschapscoach ondersteunt je voor en tijdens de bevalling. Steeds meer vrouwen maken hier gebruik van. Heb je een aanvullende verzekering met vergoeding voor een zwangerschapscursus afgesloten? Dan worden de kosten van de doula deels vergoed. Veel zorgverzekeraars dekken alleen de kosten van specifieke cursussen, dus zoek dit van tevoren goed uit.
 • Bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie: het kan zijn dat je graag in het ziekenhuis bevalt, ook als je geen medische indicatie hebt gekregen. Hiervoor krijg je een vergoeding van €225, de overige kosten betaal je zelf. Een aanvullende verzekering voor bevalling en kraamzorg kan dan slim zijn. Let goed op wat je precies vergoed krijgt en wat de hoogte van je premie per maand zal worden.
 • Kraamzorg na ziekenhuisverblijf: verblijf je langer in het ziekenhuis en heb je behoefte aan extra kraamzorg? Goed om te weten: dit kan worden vergoed met een aanvullende verzekering. Het is daarnaast mogelijk om de extra kraamzorg zelf te betalen. De kosten daarvan zijn vrij hoog: €54,51 per uur. Ga van tevoren dus na hoe hoog de premie wordt van een aanvullende verzekering. Is dit hoger of lager dan de kosten voor de kraamzorg?