Wat is een doula?

Een doula kun je zien als een geboortecoach. In landen waar vrouwen geen verloskundige hebben, is het een bekender fenomeen. Ook in Nederland komt een doula steeds vaker voor. Een doula geeft mentale en praktische hulp. Ze geeft tips over hoe je weeën kunt opvangen, hoe je de ontsluiting kunt bevorderen en kan je ook massages geven. Ze geeft geen medische ondersteuning, maar begeleidt je mentaal bij de bevalling. Ze is altijd beschikbaar als je vragen, angsten of onzekerheden hebt over je zwangerschap of de bevalling.

Voordelen doula

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een doula kiest. Een doula heeft geen medische verantwoordelijkheid, dus denkt niet vanuit protocollen. Een doula heeft geen wisseling van dienst en is er de hele tijd bij. Ze is er echt voor jou. Redenen om voor een doula te kiezen:

  • ​Als je erg opziet tegen de bevalling of je hebt snel last van angst of paniekaanvallen 
  • Als je bij een eerdere bevalling een traumatische ervaring hebt gehad
  • Als je geen partner hebt of deze er niet bij kan zijn
  • Als je een medische indicatie hebt
  • Als je heel bewust de zwangerschap wil meemaken zonder pijnbestrijding
  • Als je specifieke wensen hebt tijdens je bevalling, zoals bevallen in bad

Verschil doula en kraamhulp

Een kraamhulp leert je tijdens de kraamweek alles rondom de verzorging van je kindje. Ze houdt je gezondheid en herstel goed in de gaten. Een doula is beschikbaar voor het geval je vragen hebt over je bevalling of als je nog last hebt van angsten en onzekerheden. Zij geeft dus vooral mentale en emotionele ondersteuning. Voor alles op medisch gebied heb je de kraamhulp die je ondersteunt.

Vergoeding doula zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering is er geen vergoeding voor een doula. Heb je een aanvullende verzekering met een vergoeding voor een zwangerschapscursus? Dan kun je de kosten deels dekken. Lees hiervoor goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Er zijn namelijk verzekeraars die alleen specifieke zwangerschapscursussen vergoeden en geen doula. Kosten voor een doula zijn zo’n 750-1000 euro voor een basispakket. Deze kosten kun je dus bij sommige verzekeraars deels vergoed krijgen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorgverzekeraars Nederland
  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.