Zorgverzekering vergelijken 2023

Gebruik gegevens van
Geboortedatum
15-01-1981
Postcode
1222 TE
Het lijkt erop dat je in België of Duitsland woont.
Mocht dat niet het geval zijn, pas dan je postcode aan.
Geslacht
Gezinsleden meeverzekeren?
Ben je student?
Gratis tandongevallen-verzekering
Snel en gemakkelijk. Wij regelen je overstap.

100% Onafhankelijk

Vergelijk op prijs en kwaliteit

Laagste prijs garantie

Nergens zijn de premies lager

Zorgeloos afsluiten

14 dagen bedenktijd

Tot 20% korting

Op aanvullende verzekeringen

Je zorgverzekering vergelijken en afsluiten in 4 stappen

 1. Stap 1

  Vul je gegevens in

  Met je gegevens en wensen kunnen we voor jou het best passende advies vinden.

 2. Stap 2

  Vergelijk

  We tonen de best passende verzekeringen die je met 1 klik naast elkaar kunt zetten. Zo vind je altijd de beste verzekering voor jou.

 3. Stap 3

  Kies

  Kies de verzekering die voor jou het beste is, en sluit deze heel simpel bij ons af.

 4. Stap 4

  Geregeld!

  Zo makkelijk is je zorgverzekering voor 2023 bij Independer geregeld. Wij zorgen ervoor dat je oude verzekering wordt opgezegd, dus jij hoeft je nergens meer zorgen over te maken.

Winaar publieksprijs XL van de Shopping Awards
15x winaar beste website van WUA

Al meer dan 20 jaar duidelijk, transparant én voordelig

Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.

9,3
Op basis van 219.255 klantbeoordelingen
10
25 januari 2023
‘Alles ging Goed ’
Dhr. Awes Hassan, TILBURG
6,0
17 januari 2023
‘Beste, Ik ben komende maandag (23/1/2023) pas werkzaam in Nederland. Hiervoor was ik werkzaam in België. Dus niet vanaf 1/1/2023’
Dhr. Guijo-Velasco, Houthalen-Helchteren

Drie belangrijke wijzigingen in 2023

Zorgpremie flink omhoog

Bij sommige verzekeraars met wel meer dan 15 euro per maand.

Zorgtoeslag stijgt ook

Om de hogere premie tegemoet te komen, stijgt ook de zorgtoeslag in 2023.

Korting collectieve zorgverzekering verdwijnt

De 5% korting op de collectieve zorgverzekering verdwijnt in 2023.

Top 15 goedkoopste zorgverzekeringen 2023 bij Independer

Zorgverzekeraar Keuze uit ziekenhuizen Maandpremie 2023 t.o.v. 2022
(standaard eigen risico 385 euro)
Maandpremie 2023
(eigen risico 885 euro)
FBTO zeer ruim 126,95 (+ €16,00) 111,95
VGZbewuzt zeer ruim 127,45 (+ €12,55) 107,45
Just zeer ruim 127,95 (+ €13,60) 107,95
CZdirect zeer ruim 128,30 (+ €7,55) 108,30
Ditzo zeer ruim 128,95 (+ €13,45) 111,45
ZieZo van Zilveren Kruis volledig 129,95 (+ €17,70) 112,45
Jaaah zeer ruim 130,90 (+ €11,15) 112,90
VGZ zeer ruim 132,95 (+ €6,80) 117,95
Salland zeer ruim 134,90 (+ €14,00) 109,90
OHRA volledig 135,95 (+ €6,50) 115,12
Nationale Nederlanden volledig 137,45 (+ €6,66) 116,62
a.s.r zeer ruim 137,50 (+ €4,60) 117,50
FBTO zeer ruim 138,95 (+ €13,00) 118,95
FBTO volledig 141,95 (+ €9,00) 121,95
VGZ zeer ruim 141,95 (+ €9,30) 126,95

Waarom je zorgverzekering vergelijken en afsluiten via Independer?

Een zorgverzekering afsluiten bij Independer heeft verschillende voordelen. Independer heeft ruim 20 jaar ervaring met online zorgverzekeringen en advies geven over de best passende zorgpolis. Inmiddels hebben al honderdduizenden consumenten hun zorgverzekering via ons afgesloten. Binnen enkele minuten vergelijkt Independer voor jou de verschillende zorgverzekeringen van zorgverzekeraars. Je kunt na de vergelijking je zoekresultaat bewaren en naar jezelf e-mailen, of direct de zorgverzekering afsluiten. Je oude verzekering wordt automatisch voor je opgezegd. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

En ook om onderstaande redenen kun je bij Independer gemakkelijk je zorgverzekering vergelijken voor 2023:

 • Grootste zorgvergelijker van Nederland: meer dan twee miljoen zorgverzekering vergelijkingen op onze website in november en december.
 • Tot wel 20% korting: je betaalt nooit meer maar soms juist minder dan bij de verzekeraar.
 • Beoordeeld met een 9,1: door meer dan 200.000 klanten.
 • Hulp van tientallen zorgexperts: we staan altijd voor je klaar met hulp bij vragen over bijvoorbeeld je vergoedingen.
 • Compleet aanbod: vergelijk alle 67 zorgverzekeringen.
 • Snel: binnen 5 minuten krijg je bevestigd of je verzekerd bent.
 • Zorgkeuze: check de gecontracteerde ziekenhuizen in je regio.
 • Gratis opzegservice: wij zeggen je oude zorgverzekering op
 • Gratis tandongevallen-verzekering: tot € 20.000 verzekerd voor tandartskosten na een ongeval als je bij Independer je ziektekostenverzekering afsluit
 • Keurmerk Objectief Vergelijken: Wij mogen dit keurmerk dragen omdat we voldoen aan de gedragscode waarin regels voor betrouwbare vergelijkingsresultaten, transparante dienstverlening en klantgerichte advisering zijn vastgelegd.

Checklist voor je zorgverzekering vergelijken en afsluiten in 2023

Bij Independer vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering.

Hoe dat werkt? Heel gemakkelijk: in onze zorgvergelijker stellen we je een aantal vragen over je situatie en wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of je kosten verwacht voor de tandarts of fysiotherapeut. En of je het belangrijk vindt dat je bij bepaalde zorgverleners terecht kunt zonder bij te betalen. Zo kunnen wij voor jou de zorgverzekeraars en zorgverzekeringen vergelijken en maken we een selectie die precies bij je wensen past. In het overzicht zie je vervolgens welke verzekeringen dat zijn.

De best passende zorgverzekering sluit je vervolgens direct bij Independer af. Dat gaat helemaal online via de zorgvergelijker.

Let erop dat je bij het zorgverzekering vergelijken voor een pakket kiest dat goed aansluit bij je wensen. En dekking biedt voor de zorg die jij nodig hebt. Maar let ook op ook dat je je niet verzekert voor zorg die je niet nodig hebt. Anders betaal je onnodig veel premie

Het afsluiten van een basisverzekering is wettelijk verplicht. Eventueel kun je dit uitbreiden met een aanvullende verzekering. 

 • Basisverzekering. Dit is voor iedereen wettelijk verplicht. Hiermee zijn alle kosten voor direct noodzakelijke medische hulp (huisarts en ziekenhuis) gedekt. Let op: ieder jaar opnieuw verandert de dekking van het basispakket.
 • Basisverzekering + aanvullende verzekering. Hiermee kun je je bijvoorbeeld verzekeren voor fysiotherapie of orthodontie. Je kunt er ook nog een tandartsverzekering bij nemen. Let wel goed op dat de extra premie die je betaalt opweegt tegen kosten die je verwacht te maken.

Ben je op zoek naar een specifieke vergoeding? Bekijk dan ons overzicht vergoedingen.

Tip voor studenten: besparen op zorgverzekering

Voor studenten geldt vaak dat ze geen uitgebreide zorgverzekering nodig hebben. Studenten zijn vaak gezond en kunnen daarom veel besparen door alleen een basisverzekering te nemen en te kiezen voor het maximale eigen risico. Sommige zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Ga je via de zorgvergelijker je zorgverzekering vergelijken? Dan vragen we aan de hand van je geboortedatum automatisch of je student bent. Je ziet dan vanzelf de zorgverzekeringen terug die speciaal voor studenten zijn (mits deze natuurlijk aansluiten op je zorgwensen). 

Voor de basisverzekering kun je kiezen uit vier verschillende zorgpolissen: de budgetpolis, de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis:

 • Natura-budgetpolis: met een budgetpolis krijg je maar bij een zeer beperkt aantal zorgaanbieders alle kosten vergoed. Dat kan betekenen dat je wat verder moet reizen naar een ziekenhuis. Daar staat tegenover dat je voor een natura-budgetpolis minder premie betaalt. Lees alles over een natura-budgetpolis.
 • Naturapolis: met een naturapolis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken, maar niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Ook hier geldt dat er wordt gekeken of de zorgaanbieder een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je hebt een veel ruimere zorgkeuze dan met een budgetpolis. Daar tegenover staat wel een wat hogere premie. Lees alles over een naturapolis
 • Combinatiepolis: met een combinatiepolis heb je (net als bij een restitutiepolis) een vrije zorgkeuze en krijg je bij alle zorgverleners de kosten vergoed. Maar de zorgverzekeraar heeft wel prijsafspraken gemaakt met deze zorgverleners. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief wat de zorgverzekeraar heeft afgesproken met de zorgverlener? Dan moet deze zelf bijbetalen. Lees alles over een combinatiepolis.
 • Restitutiepolis: met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welk ziekenhuis of welke specialist je je laat behandelen. Door deze keuzevrijheid ligt de premie van een restitutiepolis wel hoger. Lees alles over een restitutiepolis.

Ga je je zorgverzekering vergelijken, dan zie je in de zorgvergelijker direct terug met wat voor type zorgpolis je te maken hebt. Wel zo makkelijk!

Niet alle zorgverzekeraars sluiten contracten af met alle ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Independer heeft een handig overzicht waarin je per zorgverzekeraar kunt zien met wie zij een contract hebben. Wil je liever per zorgaanbieder bekijken met welke zorgverzekeraars zij een contract hebben? Bekijk dan ons overzicht samenwerkingen zorgaanbieders.
Tip: deze informatie vind je ook altijd terug in onze zorgvergelijker.

Ga je naar een aanbieder waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat je een bedrag moet bijbetalen. Controleer dus altijd bij je zorgverzekeraar of je met jouw zorgverzekering een volledige vergoeding krijgt bij de zorgaanbieder waar je naar toe gaat. Dit geldt niet voor spoedeisende zorg; hiervoor kun je met elke zorgpolis altijd naar elk ziekenhuis of spoedpost zonder onverwachte kosten. Het maakt dan niet uit of je zorgverzekeraar geen contract heeft gesloten met dat ziekenhuis.

Wat is een goede zorgverzekering?

Wat een goede zorgverzekering is, verschilt per persoon. De volgende zaken kunnen voor jou bepalen wat een goede zorgverzekering is:

 • ​welke zorg je verwacht nodig te hebben
 • hoeveel vrije zorgkeuze je hebt
 • of je declaraties online moet regelen
 • hoe duurzaam de verzekeraar zijn geld belegt
 • wat de ervaringen zijn van andere klanten.

Bij Independer kun je zorgverzekeringen vergelijken op onder andere deze eigenschappen. En zie je snel wat voor jou een goede zorgverzekering is.

Hoe werkt mijn zorgverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op zorg uit het basispakket. Dat is bepaald in de Zorgverzekeringswet (Zvw).  Deze zorg kan een behandeling, product of dienst zijn. Verzekerden betalen hiervoor premie aan de zorgverzekeraar. 

Is een zorgverzekering verplicht?

De basisverzekering is een verplicht onderdeel van de zorgverzekering. Voor iedereen die in Nederland woont of werkt, is een basisverzekering afsluiten verplicht. De aanvullende verzekering is niet verplicht.

Welke zorgverzekering past mij?

Welke zorgverzekering bij jou past, hangt erg af van je persoonlijke wensen en de zorg die je verwacht. Wil je graag een goedkope zorgverzekering met een lage zorgpremie? Dan kun je overwegen je eigen risico te verhogen en geen aanvullende verzekering te nemen. Maar wil je graag meer zekerheid en vind je het niet erg om iets meer te betalen? Kies dan een uitgebreide zorgverzekering. Gebruik onze zorgvergelijker om te zien welke zorgverzekering het best past bij jou.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Iedereen in Nederland moet verplicht een basis zorgverzekering afsluiten. De overheid bepaalt wat er uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit is altijd de belangrijkste zorg. Denk hierbij aan:

 • Een bezoek aan je huisarts
 • Ziekenhuiszorg: de ambulance, het ziekenhuisverblijf en de behandeling door medisch specialisten.
 • Tandartskosten t/m 17 jaar
 • Kraamzorg en verloskundige hulp
 • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
 • Geneesmiddelen
 • Psychologische hulp
 • Wijkverpleging
 • Kosten voor de apotheek

Welke basisverzekering is het beste?

De basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De inhoud van de basisverzekering wordt namelijk door de overheid bepaald. Wel kan er een verschil zitten in het type zorgpolis (budget, natura of restitutie) en het aantal gecontracteerde zorgverleners. Dit is iets om rekening mee te houden bij het bepalen van de beste basisverzekering voor jou. 

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2023?

De goedkoopste zorgverzekering met een standaard eigen risico van 385 euro, is de Gewoon ZEKUR Polis van ZEKUR. Deze verzekering kost 122,95 euro per maand. Dit is wel een natura-selectiefpolis met maar een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen. Als je je eigen risico verhoogt naar 885 euro, is deze zorgverzekering van ZEKUR ook de goedkoopste (102,95 per maand). 

Hoe hoog is het eigen risico van een zorgverzekering?

Een zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit kun je vrijwillig verhogen naar 885 euro. Hiermee krijg je korting op je zorgpremie.

Wanneer krijg ik mijn zorgpolis?

Na het afsluiten van je zorgverzekering via de zorgvergelijker, ontvang je meteen een bevestiging van Independer per e-mail. Een paar dagen later krijg je van de zorgverzekeraar je zorgpolis. Ook die krijg je meestal digitaal. 

Check altijd of de juiste gegevens op het polisblad staan. Kijk bijvoorbeeld naar:

Wanneer krijg ik mijn zorgpas?

Als je in november of december overstapt van zorgverzekering, ontvang je de zorgpas meestal apart in januari. Ook zijn er verzekeraars die alleen een digitale zorgpas hebben. Die kun je dan openen via hun app.

Wie zegt mijn oude verzekeraar op?

Stap je tijdens het overstapseizoen (tussen half november en 31 december) over via de zorgvergelijker van Independer? Dan wordt je oude zorgverzekering automatisch stopgezet door de nieuwe verzekeraar. Je kunt ook in januari nog overstappen, maar dan moet je uiterlijk op 31 december je huidige verzekering al hebben opgezegd.

Op een ander moment in het jaar overstappen kan alleen in bepaalde, uitzonderlijke situaties. In dat geval moet je altijd zelf je huidige zorgverzekering stopzetten.

Ik ben overgestapt en mijn vorige verzekeraar heeft nog premie afgeschreven. Wat moet ik doen?

Verzekeraars moeten altijd ruim op tijd hun incasso-opdrachten aan de bank doorgeven. Het kan dus gebeuren dat je eind december overstapt naar een andere zorgverzekeraar, maar dat je huidige verzekeraar de opdracht voor de incasso al naar de bank heeft gestuurd. Je oude en je nieuwe zorgverzekeraar schrijven dan allebei premie af. Dit gebeurt heel vaak en hier hoef je je geen zorgen om te maken: zodra je oude zorgverzekeraar je opzegging heeft verwerkt, krijg je de onterecht betaalde premie teruggestort.

Ik heb een verkeerde zorgverzekering afgesloten, kan ik nog annuleren?

Heb je een nieuwe zorgverzekering afgesloten, maar wil je deze toch annuleren? Geen zorgen: je hebt altijd nog 14 dagen bedenktijd na het ontvangen van het polisblad. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar of met onze klantenservice.

Kan ik mijn aangevraagde zorgverzekering nog wijzigen?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je tot 14 dagen na het ontvangen van je zorgpolis nog wijzigingen doorvoeren. Soms kan dit ook nog in januari. De wijziging kun je meestal zelf doorvoeren in de inlogomgeving van je verzekeraar.

Kan ik overstappen bij een betalingsachterstand?

Heb je bij je huidige zorgverzekeraar een deel van de premie nog niet betaald? Helaas kun je dan niet overstappen. Lees meer over een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar.

Wanneer overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering kan tussen 12 november en 31 januari via de zorgvergelijker van Independer. Als je uiterlijk 31 december overstapt, wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd door de nieuwe zorgverzekeraar. Als je in januari nog wilt overstappen, moet je de opzegging zelf regelen voor 31 december. 

De nieuwe zorgverzekering gaat altijd in op 1 januari.

Welke zorgvergelijker is onafhankelijk?

Er bestaan verschillende zorgvergelijkers. De zorgvergelijker van Independer is volledig en onafhankelijk. Met een aantal verzekeraars hebben wij geen samenwerking. Wij tonen wel hun premies omdat wij jou met onze site zo volledig mogelijk willen informeren over de meest actuele premies van zorgverzekeringen. Van de verzekeraars met wie we niet samenwerken, ontvangen wij geen vergoeding. 

Als je via onze website een zorgverzekering afsluit, ontvangen wij hiervoor een eenmalige of doorlopende provisie. De hoogte van de provisie is niet van invloed op ons advies.  

Wat is de beste zorgverzekering vergelijkingssite?

Independer is regelmatig uitgeroepen als beste vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. In 2018, 2019 en 2020 werd onze zorgvergelijker als beste beoordeeld door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau. In 2021 werden we uitgeroepen tot Website van het Jaar.

Wat is de zorgpremie in 2023?

De zorgpremie gaat in 2023 bij alle zorgverzekeraars flink omhoog, soms wel met meer dan 15 euro per maand. Voor een basisverzekering met een standaard eigen risico, betaal je in 2023 tussen de 125 en 140 euro zorgpremie. In ons premieoverzicht vind je alles zorgpremies voor 2023 terug.

Wat gebeurt er in 2023 met het eigen risico?

Op dit moment staat het eigen risico nog vast. Ook in 2023 betaal je maximaal 385 euro voor zorg uit de basisverzekering. In ruil voor korting op de maandpremie, kun je dit bedrag vrijwillig verhogen tot 885 euro. 

Wat verandert er aan de basisverzekering in 2023?

In 2023 verandert er het een en ander aan de basisverzekering. Zo verdwijnt de collectiviteitskorting. De zorgpremies gaan flink omhoog (soms meer dan 15 euro per maand), maar het eigen risico blijft gelijk (385 euro). Ook is sinds juli 2022 het medicijn nivolumab aan het basispakket toegevoegd.

Bekijk alle wijzigingen op onze zorgverzekering 2023 pagina.

Wat verandert er in 2023 aan de aanvullende verzekering?

In 2023 zijn er verschillende aanvullende pakketten die minder vergoeden of meer gaan kosten. Bijvoorbeeld als het gaat om de vergoeding van tandartskosten, orthodontie en fysiotherapie. Je vindt hier het volledige overzicht van de vergoedingen in 2023. Alle vergoedingen vind je ook terug als je via onze zorgvergelijker een vergelijking van zorgverzekeringen maakt.

Wat gebeurt er met de collectieve zorgverzekering?

In 2023 verdwijnt de 5% korting voor de collectieve basisverzekering. Dat betekent dat bij verzekerden die nu nog deze korting hebben, de zorgpremie flink stijgt. Bekijk in dit overzicht wat de gevolgen zijn voor de premie in 2023 bij zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis, VGZ en CZ.

Hoe zit het met de zorgtoeslag in 2023?

De zorgtoeslag gaat in 2023 omhoog. Alleenstaanden krijgen maximaal 154 euro per maand (een stijging van 35 euro) en gezinnen en toeslagpartners krijgen maximaal 265 euro per maand (een stijging van 53 euro). Hoeveel zorgtoeslag je precies ontvangt, kun je berekenen op onze zorgtoeslagpagina.

Bronnen

De informatie op deze pagina is voor het laatst geupdatet op 26-01-2023.

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd: ​

Onderzoek zorgverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten zorgverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Bijvoorbeeld op het gebied van eigen risico, dekking en type zorgpolis. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Hieronder vind je een aantal onderzoeken die we de afgelopen jaren deden:

Informatie gecontroleerd door experts Bas en Mirjam

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door onze zorgverzekering experts Bas Knopperts en Mirjam Prins. Zij zijn dé experts bij Independer op het gebied van zorgverzekeringen. Bas en Mirjam hebben contact met verschillende verzekeraars en zorgen ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt vergelijken en afsluiten.

Bas en Mirjam zijn ook veelgevraagde experts in de media. Hieronder vind je een aantal mediaberichten waarin zij bepaalde onderwerpen toelichten:

Je vindt in onze zorgvergelijker 37 van de 39 zorgverzekeraars terug. Deze zorgverzekeraars vergelijken we op inhoud en prijs:


Onze zorgvergelijker gebruiken is voor jou helemaal gratis. Als je bij ons zorgverzekeraars vergelijkt en een zorgverzekering afsluit, ontvangen wij een eenmalige of doorlopende vergoeding van de verzekeraar.

Via onze zorgvergelijker kun je je zorgverzekering vergelijken en afsluiten. Wij helpen je daarbij als je wilt. En ook na het afsluiten kun je ons bereiken voor vragen of hulp.

ontdek wat we nog meer voor je doen

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.