Meld je nu aan voor de Zorgpremie Alert
bespaar op je zorgverzekering
 • vergelijk, kies en sluit af
 • grootste aanbod, laagste prijs
 • 100% onafhankelijk

Zorgverzekering vergelijken 2021

Gebruik
gegevens van

Geboortedatum

Postcode

Geboortedatum

Geslacht

Postcode
Gezinsleden meeverzekeren?
Wat betalen jullie nu per maand? (optioneel)
Ben je student?
Het lijkt erop dat je in België of Duitsland woont.
Mocht dat niet het geval zijn, pas dan je postcode aan.
Gratis Tandongevallen-verzekering tot € 20.000

Regel het bij Independer

Gratis Tandongevallen-verzekering

Enige met dekking tot 20.000 euro

Nr. 1 zorgvergelijker van Nederland

3,5 miljoen zorgvergelijkingen per jaar

Grootste aanbod, laagste prijs

Alle 64 zorgverzekeringen vergelijken

Dit vinden onze klanten van ons

9,2

Op basis van 165.091 klantbeoordelingen

bekijk ze allemaal
very easy and quick
10,0
Anoniem, DIEMEN
1 uur geleden, zorgverzekering
Super
10,0
Anoniem, ROUVEEN
4 uur geleden, zorgverzekering
Super! Wszystko sprawnie
10,0
Anoniem, NAGELE
6 uur geleden, zorgverzekering
x
10,0
Anoniem, Uedem
6 uur geleden, zorgverzekering
snel
10,0
Anoniem, ROTTERDAM
6 uur geleden, zorgverzekering
The service very quickly adapted to my needs and allowed me to apply for my insurance online within minutes. There is really nothing I can say that bothered me during this process.
10,0
Dhr. Tim-Dorian Knöchel, Wuppertal
9 uur geleden, zorgverzekering
DAAROM
10,0
Anoniem, UTRECHT
21 uur geleden, zorgverzekering
Goed
10,0
Anoniem, Lelystad
22 uur geleden, zorgverzekering
makkelijk en snel
8,0
Anoniem, HENGELO GLD
gisteren, zorgverzekering
Super
10,0
Dhr. Dimac, EINDHOVEN
gisteren, zorgverzekering

Zorgverzekering 18 jaar: zo werkt het

Wanneer je 18 jaar wordt, gaat er een wereld voor je open. Je mag stemmen, met je rijbewijs de weg op én je regelt je eigen geldzaken. Ook moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. 

Tot je 18e sta je op de polis bij je ouder of voogd. Dat kost geen geld. En je betaalt ook geen eigen risico. Hieronder lees je wat er verandert als je 18 jaar wordt.

1. Wanneer moet je een eigen zorgverzekering regelen?

Word je 18 jaar? Dan moet je zelf een eigen zorgverzekering regelen. Dat moet per de eerste dag van de maand nadat je 18 wordt. De zorgverzekering die je nog via je ouders of voogd hebt, kan je vervolgens opzeggen.

2. Is een aanvullende verzekering nodig?

In Nederland is een basisverzekering verplicht voor iedereen boven de 18 jaar. Maar dat geldt niet voor een aanvullende verzekering. Zo’n verzekering is ook niet altijd nodig. Bedenk goed welke zorg je nodig hebt, en of die gedekt wordt door de basisverzekering. Maak je veel gebruik van zorg die alleen door een aanvullende verzekering wordt gedekt, zoals fysiotherapie? Dan kan een aanvullende verzekering een goede keuze zijn.

3. Hoe werkt het eigen risico? 

Voor zorg uit de basisverzekering betaal je eigen risico. Dit is een bedrag dat je eerst zelf betaalt, voordat je de rest van de kosten vergoed krijgt. In 2021 is het verplichte eigen risico 385 euro. Dit bedrag kan je ook vrijwillig verhogen in ruil voor een lagere zorgpremie. Op deze pagina lees je meer.

Wil je meer weten? Lees dan al onze tips en informatie op de pagina over zorgverzekering 18 jaar.

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Justin | expert zorgverzekering

Wat vergoedt mijn zorgverzekering in 2021?

Wil je weten wat je zorgverzekering vergoedt in 2021? We hebben van alle verzekeraars op een rijtje gezet welke zorg ze vergoeden. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, orthodontie, tandartskosten en medicijnen.

leestijd 5 minuten

Wat verandert er aan de zorgverzekering in 2022?

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt wat er verandert aan de zorgverzekering in 2022. Een overzicht van de wijzigingen vind je op onze zorgverzekering 2022 pagina.

leestijd 5 minuten

Wanneer zijn de zorgpremies voor 2022 bekend?

Op uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2022 bekend. Verwacht wordt dat de premies weer stijgen. Wil je een seintjes als alle zorgpremies bekend zijn?

leestijd 2 minuten

Je vindt bij ons 36 van de 39 zorgverzekeraars terug. Deze zorgverzekeraars vergelijken we op inhoud en prijs:


Onze website gebruiken is voor jou helemaal gratis. Als je bij ons zorgverzekeraars vergelijkt en een zorgverzekering afsluit, ontvangen wij een eenmalige of doorlopende vergoeding van de verzekeraar.

Op onze website kun je je zorgverzekering vergelijken en afsluiten. Wij helpen je daarbij als je wilt. En ook na het afsluiten kun je ons bereiken voor vragen of hulp.


Zorgverzekering 2022 wijzigingen

In 2022 verandert er mogelijk weer het een en ander aan je zorgverzekering. De coronacrisis zorgt misschien voor hogere zorgpremies. En mogelijk verandert er ook iets op het gebied van de basisverzekering, aanvullende verzekering en het eigen risico.

Bekijk het overzicht met wijzigingen voor de zorgverzekering 2022.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Vergelijk alle zorgverzekeringen bij Independer en vind de beste zorgverzekering 2021 voor jouw situatie. Via onze zorgvergelijker vind je gemakkelijk alle zorgpremies, vergoedingen, gecontracteerde zorgverleners en klantreviews. Met gratis Tandongevallen-verzekering.


Top 5 goedkoopste zorgverzekeringen 2021*

Zorgverzekeraar Keuze uit ziekenhuizen Maandpremie 2021
ZieZo van Zilveren Kruis beperkt 109,25
Ditzo volledig 109,85
Bewuzt volledig 110,90
Just zeer ruim 111,70
ZieZo van Zilveren Kruis volledig 112,25


*Dit gaat om een basisverzekering met een standaard eigen risico (385 euro) die je bij Independer kunt afsluiten. Wil je weten wat een zorgverzekering in jouw situatie kost?

Waarom je zorgverzekering vergelijken en afsluiten via Independer?

Independer heeft ruim 15 jaar ervaring met het online vergelijken, adviseren en afsluiten van zorgverzekeringen. Inmiddels hebben al meer dan 800.000 consumenten hun ziektekostenverzekering via ons afgesloten. Binnen enkele minuten vergelijkt Independer voor jou meer dan 900 verschillende zorgverzekeringen. Je kunt na de vergelijking je zoekresultaat bewaren en naar jezelf e-mailen, of direct de zorgverzekering afsluiten. Je oude verzekering wordt automatisch voor je opgezegd. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

En ook om onderstaande redenen kun je bij Independer gemakkelijk je zorgverzekering 2021 vergelijken:

 • Premie: je betaalt nooit meer dan bij de zorgverzekeraar
 • Expert advies: we staan altijd voor je klaar met hulp bij vragen over bijvoorbeeld je vergoedingen
 • Snel: binnen 5 minuten krijg je bevestigd of je verzekerd bent
 • Ziekenhuiskwaliteit: direct inzicht in de beste ziekenhuizen in jouw regio
 • Gratis opzegservice: wij zeggen je oude zorgverzekering op
 • Claimhulp bij letselschade: gratis gebruik van deze hulpservice
 • Gratis tandongevallen-verzekering: verzekerd voor tandartskosten na een ongeval als je bij Independer je ziektekostenverzekering afsluit
 • Keurmerk Objectief Vergelijken: Wij mogen dit keurmerk dragen omdat we voldoen aan de gedragscode waarin regels voor betrouwbare vergelijkingsresultaten, transparante dienstverlening en klantgerichte advisering zijn vastgelegd.

Meer informatie over je zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Bij Independer vind je snel en eenvoudig de best passende zorgverzekering bij jouw wensen. Als particulier, maar ook als zzp'er

Hoe dat werkt? Heel gemakkelijk: in onze vergelijker stellen we je een aantal vragen over je situatie en wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of je kosten verwacht voor de tandarts of fysiotherapeut. En of je het belangrijk vindt dat je bij bepaalde zorgverleners terecht kunt zonder bij te betalen. Zo kunnen wij voor jou de zorgverzekeringen en zorgverzekeraars vergelijken en selecteren die precies bij je wensen past. In het overzicht zie je vervolgens welke verzekeringen dat zijn.

De best passende zorgverzekering sluit je vervolgens direct bij Independer af. Dat gaat helemaal online.

Let erop dat je bij het zorgverzekering vergelijken voor een pakket kiest dat goed aansluit bij je wensen. En dekking biedt voor de zorg die jij nodig hebt. Maar let ook op ook dat je je niet verzekert voor zorg die je niet nodig hebt. Anders betaal je onnodig veel premie

Het afsluiten van een basisverzekering is wettelijk verplicht. Eventueel kun je dit uitbreiden met een aanvullende verzekering. 

 • Basisverzekering. Dit is voor iedereen wettelijk verplicht. Hiermee zijn alle kosten voor direct noodzakelijke medische hulp (huisarts en ziekenhuis) gedekt. Let op: ieder jaar opnieuw verandert de dekking van het basispakket.
 • Basisverzekering + aanvullende verzekering. Hiermee kun je je bijvoorbeeld verzekeren voor fysiotherapie of orthodontie. Je kunt er ook nog een tandartsverzekering bij nemen. Let wel goed op dat de extra premie die je betaalt opweegt tegen kosten die je verwacht te maken.

Ben je op zoek naar een specifieke vergoeding? Bekijk dan ons overzicht vergoedingen.


Tip voor studenten: besparen op zorgverzekering

Voor studenten geldt vaak dat ze geen uitgebreide zorgverzekering nodig hebben. Studenten zijn vaak gezond en kunnen daarom veel besparen door alleen een basisverzekering te nemen en te kiezen voor het maximale eigen risico. Sommige zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Ga je je zorgverzekering vergelijken? Dan vragen we aan de hand van je geboortedatum automatisch of je student bent. Je ziet dan vanzelf de zorgverzekeringen terug die speciaal voor studenten zijn (mits deze natuurlijk aansluiten op je zorgwensen). 

Voor de basisverzekering kun je kiezen uit vier verschillende zorgpolissen: de budgetpolis, de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis:

 • Budgetpolis: met een budgetpolis krijg je maar bij een zeer beperkt aantal zorgaanbieders alle kosten vergoed. Dat kan betekenen dat je wat verder moet reizen naar een ziekenhuis. Daar staat tegenover dat je voor een budgetpolis minder premie betaalt. Lees alles over een budgetpolis.
 • Naturapolis: met een naturapolis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken, maar niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Ook hier geldt dat er wordt gekeken of de zorgaanbieder een contract heeft met je zorgverzekeraar. Je hebt een veel ruimere zorgkeuze dan met een budgetpolis. Daar tegenover staat wel een wat hogere premie. Lees alles over een naturapolis
 • Combinatiepolis: met een combinatiepolis heb je (net als bij een restitutiepolis) een vrije zorgkeuze en krijg je bij alle zorgverleners de kosten vergoed. Maar de zorgverzekeraar heeft wel prijsafspraken gemaakt met deze zorgverleners. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief wat de zorgverzekeraar heeft afgesproken met de zorgverlener? Dan moet deze zelf bijbetalen. Lees alles over een combinatiepolis.
 • Restitutiepolis: met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welk ziekenhuis of welke specialist je je laat behandelen. Door deze keuzevrijheid ligt de premie van een restitutiepolis wel hoger. Lees alles over een restitutiepolis.

Ga je je zorgverzekering vergelijken, dan zie je direct terug met wat voor type zorgpolis je te maken hebt. Wel zo makkelijk!

Niet alle zorgverzekeraars sluiten contracten af met alle ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Independer heeft een handig overzicht waarin je per zorgverzekeraar kunt zien met wie zij een contract hebben. Wil je liever per zorgaanbieder bekijken met welke zorgverzekeraars zij een contract hebben? Bekijk dan ons overzicht samenwerkingen zorgaanbieders.

Ga je naar een aanbieder waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan kan het zijn dat je een bedrag moet bijbetalen. Controleer dus altijd bij je zorgverzekeraar of je met jouw zorgverzekering een volledige vergoeding krijgt bij de zorgaanbieder waar je naar toe gaat. Dit geldt niet voor spoedeisende zorg; hiervoor kun je met elke zorgpolis altijd naar elk ziekenhuis of spoedpost zonder onverwachte kosten. Het maakt dan niet uit of je zorgverzekeraar geen contract heeft gesloten met dat ziekenhuis.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals de huisarts, het ziekenhuis, medicijnen en een psychiater. Met een aanvullende verzekering kun je je verzekeren voor bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie of medische hulp in het buitenland.

Is een zorgverzekering verplicht?

De basisverzekering is een verplicht onderdeel van de zorgverzekering. Voor iedereen die in Nederland woont of werkt, is een basisverzekering afsluiten verplicht. De aanvullende verzekering is niet verplicht.

Welke zorgverzekering past mij?

Welke zorgverzekering bij jou past, hangt erg af van je persoonlijke wensen en de zorg die je verwacht. Wil je graag een goedkope zorgverzekering met een lage zorgpremie? Dan kun je overwegen je eigen risico te verhogen en geen aanvullende verzekering te nemen. Maar wil je graag meer zekerheid en vind je het niet erg om iets meer te betalen? Kies dan een uitgebreide zorgverzekering. Maak een vergelijking om te zien welke zorgverzekering het best past bij jou.

Wat is de beste zorgverzekering 2021?

Wat de beste zorgverzekering voor 2021 is, verschilt per persoon. Wil je zo min mogelijk betalen en alle communicatie online regelen? Dan is een internetlabel vaak de beste zorgverzekering. Maar wil je liever je declaraties per post regelen en de zorgverzekeraar makkelijk kunnen bellen? Dan is een traditionele zorgverzekeraar de beste keuze.

Hoe hoog is het eigen risico van een zorgverzekering?

Een zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit kun je vrijwillig verhogen naar 885 euro. Hiermee krijg je korting op je zorgpremie.

Wanneer krijg ik mijn zorgpolis?

Na het afsluiten van je zorgverzekering op onze website, ontvang je meteen een bevestiging van Independer per e-mail. Een paar dagen later krijg je van de zorgverzekeraar je zorgpolis. Ook die krijg je meestal digitaal. 

Check altijd of de juiste gegevens op het polisblad staan. Kijk bijvoorbeeld naar:

Wanneer krijg ik mijn zorgpas?

Als je in november of december overstapt van zorgverzekering, ontvang je de zorgpas meestal apart in januari. Ook zijn er verzekeraars die alleen een digitale zorgpas hebben. Die kun je dan openen via hun app.

Wie zegt mijn oude verzekeraar op?

Stap je tijdens het overstapseizoen (tussen half november en 31 december) over van zorgverzekeraar? Dan wordt je oude zorgverzekering automatisch stopgezet door de nieuwe verzekeraar. Je kunt ook in januari nog overstappen, maar dan moet je uiterlijk op 31 december je huidige verzekering al hebben opgezegd.

Op een ander moment in het jaar overstappen kan alleen in bepaalde, uitzonderlijke situaties. In dat geval moet je altijd zelf je huidige zorgverzekering stopzetten.

Ik heb een verkeerde zorgverzekering afgesloten, kan ik nog annuleren?

Heb je een nieuwe zorgverzekering afgesloten, maar wil je deze toch annuleren? Geen zorgen: je hebt altijd nog 14 dagen bedenktijd na het ontvangen van het polisblad. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar of met onze klantenservice.

Kan ik mijn aangevraagde zorgverzekering nog wijzigen?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je tot 14 dagen na het ontvangen van je zorgpolis nog wijzigingen doorvoeren. Soms kan dit ook nog in januari. De wijziging kun je meestal zelf doorvoeren in de inlogomgeving van je verzekeraar.

Kan ik overstappen bij een betalingsachterstand?

Heb je bij je huidige zorgverzekeraar een deel van de premie nog niet betaald? Helaas kun je dan niet overstappen. Lees meer over een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar.

Wanneer overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering kan tussen 12 november en 31 januari. Als je uiterlijk 31 december overstapt, wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd door de nieuwe zorgverzekeraar. Als je in januari nog wilt overstappen, moet je de opzegging zelf regelen voor 31 december. 

De nieuwe zorgverzekering gaat altijd in op 1 januari.

Nieuws over zorgverzekeringen

Stoppen met roken? Dit levert het op! Eerder schreven we: rokers zijn meer gaan roken sinds corona. Wil je stoppen met roken? Dan weet je waarschijnlijk wel dat dit verschillende voordelen heeft. Natuurlijk voor je gezondheid: je conditie wordt beter en je hebt minder kans op ziektes.... lees meer
Wordt de griepprik vergoed door je zorgverzekering? De nazomer lijkt nu echt voorbij. Het wordt weer regenachtig en koud. Dit betekent ook dat het griepseizoen weer gaat beginnen. Wil jij griep voorkomen met een griepprik? Dan kun je die het beste tussen half oktober en eind november... lees meer
Drukke tijden voor verslavingszorg door corona Wij mensen zijn sociale wezens. Oogcontact, een gesprek, elkaar aanraken, samen lachen en huilen… Zonder sociale contacten voelen we ons al snel eenzaam en krijgen we op den duur zelfs last van psychische klachten. Natuurlijk zijn er digitaal genoeg manieren... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Bronnen

De informatie op deze pagina is afkomstig van de volgende bronnen:​

 • Rijksoverheid
 • Nederlandse Zorgautoriteit
 • Zorginstituut Nederland
 • Zorgverzekeraars Nederland
 • Zorgweb

Laatste update: 15-10-2021

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Bas is dé expert bij Independer op het gebied van zorgverzekeringen, woonverzekeringen en reisverzekeringen. Hij heeft contact met verschillende verzekeraars en zorgt ervoor dat jij de juiste producten bij ons kunt vergelijken en afsluiten.

Bas is ook een veelgevraagd expert in de media. Hieronder vind je een aantal mediaberichten waarin Bas bepaalde onderwerpen toelicht:

Awards Independer zorgverzekering

WUA

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste zorgverzekering vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs al drie jaar op rij:  in 20182019 én 2020.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Winnaar Shopping Awards 2021

In 2021 won Independer de Shopping Awards vakprijs in de categorie Verzekeringen. En in 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. 

De Stichting Shopping Awards (voormalig Thuiswinkel Awards), reikt jaarlijks verschillende awards uit aan de beste (web)winkelbedrijven van Nederland. De stichting is in 2001 opgericht, met als doelstelling het organiseren én financieren van onafhankelijke award-verkiezingen voor de branche.

Onderzoek zorgverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten zorgverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Bijvoorbeeld op het gebied van eigen risico, dekking en type zorgpolis. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Hieronder vind je een aantal onderzoeken die we de afgelopen jaren deden:

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.