Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen

Wil jij alternatieve therapieën inzetten bij je klachten? Goed om te weten: alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Let wel goed op de voorwaarden die door zorgverzekeraars gesteld worden. Zo voorkom je dat jouw behandeling niet of niet volledig wordt vergoed.

Voorwaarden zorgverzekeraars

Wat belangrijk is om te weten is dat alle verzekeraars willen dat de alternatief genezer is aangesloten bij een beroepsvereniging. Is dat niet zo? Dan krijg je helaas geen vergoeding. Hieronder vind je per zorgverzekeraar wat de aangesloten beroepsverenigingen zijn. Je kunt het ook navragen bij je alternatief genezer.

Aangesloten beroepsverenigingen per verzekeraar

Alternatieve geneeswijzen en contractering

Er bestaan aanvullende verzekeringen per soort alternatieve geneeswijze. Het kan dus zijn dat een bepaalde zorgverzekeraar bijvoorbeeld wel chiropractie, maar geen homeopathie vergoedt. Bekijk dus altijd van te voren of het type zorg waar jij naar op zoek bent daadwerkelijk wordt vergoed.

Daarnaast hebben zorgverzekeraars vaak contracten met bepaalde alternatieve genezers. Ga je naar een alternatieve genezer die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Dan kan het zijn dat de behandeling niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed.

Grote verschillen vergoeding per verzekeraar

De vergoeding voor alternatieve therapieën kan erg verschillen. Zo biedt de ene verzekeraar een vergoeding voor maximaal € 250,- , maar een andere verzekeraar vergoedt € 1000 euro,-. Kijk ook goed naar de maximale vergoeding per dag en per behandeling. Bij bijna alle verzekeraars geldt namelijk een maximale vergoeding per dag of per behandeling. Vaak dekt dit niet de volledige kosten voor de behandeling.

Wil je precies hoe het zit? We hebben een aparte pagina met uitleg over de voorwaarden van de vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

De informatie op deze pagina is samengesteld met behulp van diverse bronnen en experts.

Meer informatie over alternatieve geneeswijzen

Er bestaan veel verschillende soorten alternatieve geneeswijzen, elk met een eigen oorsprong en specialisatie. Wel is er een aantal overeenkomsten tussen de verschillende disciplines binnen de alternatieve geneeskunde. De basisprincipes waarop alternatieven geneeswijzen gebaseerd zijn, zijn namelijk vaak hetzelfde. Zo gaat een alternatieve genezer bijvoorbeeld altijd uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Een goede gezondheid betekent volgens alternatief genezers een emotionele, mentale en lichamelijke balans. Bij de behandeling van ziektes wordt er daarom altijd aandacht besteed aan zowel het lichaam als de geest.

Er zijn veel verschillende soorten alternatieve therapieën. Hieronder vind je een overzicht:

 • Ayurveda richt zich op het herstellen van de balans van lichaam en geest. Tijdens de behandelingen maakt de therapeut gebruik van yoga, meditatie, massages en kuren. Door lichaam en geest weer in balans te brengen, helpt de behandelaar je om gezonder te leven. Ayurveda kan bijdragen aan de behandeling van chronische klachten en kan klachten voorkomen door middel van goede voeding en levensstijl.
 • Acupunctuur werkt met kleine naaldjes op bepaalde plekken op je lichaam. De punten waar de naaldjes worden geplaatst liggen op ‘energiebanen’ die door en rond je lichaam lopen. Deze energiebanen staan in contact met je organen. Door naaldjes te prikken in die energiebanen wordt de energiebalans beïnvloed. Daardoor kunnen je klachten verminderen en wordt ook je weerstand beter.
 • Antroposofie is een geneeskunde waarbij er vanuit wordt gegaan dat iedereen uit verschillende lagen bestaat.
 • Body Stress Release is erop gericht om spierspanning te verlichten. Je lichaam en geest komen daardoor weer in balans.
 • Body stress release is een methode waarbij spierspanning wordt losgemaakt, zodat je lichaam en geest weer in balans zijn.
 • Chiropractie is een therapie die vooral wordt gebruikt bij klachten aan rug of nek. Behandelingen van een chiropractor richten zich vooral op blokkades in de wervelkolom. Chiropractie kan gebruikt worden om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren.
 • Fytotherapie wordt ook wel kruidengeneeskunde of plantengeneeskunde genoemd. Het is een natuurgeneeswijze, net zoals homeopathie.
 • Geneesmiddelen alternatief genezer: binnen de alternatieve geneeswijzen schrijven sommige behandelaren geneesmiddelen voor. Geneesmiddelen van een alternatief genezer zijn geneesmiddelen waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Deze middelen worden vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed.
 • Holistisch energetische therapie werkt met reading en healing op energetisch niveau. Op die manier kan de therapeut blokkades in het lichaam vinden en wegnemen.
 • Bij homeopathie wordt je lichaam op een natuurlijke wijze gestimuleerd. Dit gebeurt met zogenaamde 'homeopathische middelen'.
 • Hypnotherapie spreekt je onderbewustzijn aan helpt deze op een positieve manier te beïnvloeden. Daardoor kunnen klachten zoals stress, depressie en angsten worden behandeld.
 • Bij de alternatieve geneeswijze iriscopie wordt naar de iris in je oog gekeken om de klachten te achterhalen. De klachten worden vervolgens behandeld via een speciaal dieet of voedingsadvies.
 • Manuele geneeskunde richt zich op de wervelkolom en de spieren en gewrichten in je armen en benen.
 • Een mesoloog zoekt de onderliggende oorzaak van de klachten. Mesologie is een combinatie van wetenschappelijke medische kennis en traditionele geneeswijzen. Zoals Chinese geneeswijzen, ayurveda en homeopathie. Aan de hand van verschillende geneeswijzen maakt de mesoloog een overzicht van de balans in het lichaam. De geneeswijze richt zich op het individu en het zelfgenezende vermogen.
 • Moermantherapie is een therapie die zich richt op mensen met kanker. Het richt zich voornamelijk op voeding.
 • Onder natuurgeneeskunde valt een aantal therapieën die als doel hebben je gezondheid en weerstand te verbeteren.
 • Bij neuraaltherapie wordt door middel van injectienaaldjes een verdovingsmiddel ingespoten om de balans in je lichaam terug te krijgen.
 • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een vorm van psychosociale therapie. De behandeling richt zich op het veranderen van je gedachten, gevoelens en gedrag.
 • Neuromusculaire therapie verhelpt spierknopen in spiervezels die veel pijn veroorzaken.
 • Orthomanuele geneeskunde is gericht op klachten met beweging en je houding. Klachten die een orthomanuele behandelaar behandelt zijn bijvoorbeeld rugpijn, nekpijn, hoofdpijn , schouder- en armklachten en tintelingen of duizeligheid.
 • Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve geneeswijze waarbij alles gericht is op voedingsstoffen. De therapie bevordert het afvoeren van afvalstoffen, het aanvullen van tekorten en het aansterken door optimale voeding.
 • Orthopedische geneeskunde richt zich op alle onderdelen van je lichaam die ervoor zorgen dat je kunt bewegen. Lees meer over orthopedische geneeskunde en vergoeding zorgverzekering.
 • Osteopathie is gericht op het vinden en behandelen van klachten die ervoor zorgen dat je minder goed kunt bewegen.
 • Podo-orthesiologie is een therapie gericht op je houding. Bijvoorbeeld het verbeteren van je houding of klachten die voortkomen uit een verkeerde houding.
 • Shiatsutherapie is vorm van alternatieve geneeskunde die lijkt op acupunctuur, maar in plaats van naalden gebruikt de therapeut zijn handen.

 

 

Let goed op: er zijn vaak een aantal voorwaarden verbonden aan de vergoeding die je kunt ontvangen.


 1. De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen kan erg verschillen. Zo biedt de ene verzekeraar een vergoeding voor maximaal € 250,- , maar een andere verzekeraar vergoedt € 1000 euro,-. Kijk goed naar de maximale vergoeding per dag. Bij bijna alle verzekeraars geldt namelijk een maximale vergoeding per dag. Kijk dus goed of de verzekeraar van jouw keuze een dekking biedt die past bij je wens.
 2. Check of de extra premie die je betaalt nog opweegt tegen wat je vergoed krijgt. Bijvoorbeeld: heb je een aanvullend pakket wat € 25,- meer kost per maand? Dan moet de vergoeding die je krijgt dus hoger zijn dan 12 x € 25,- = €300,- per jaar. Vaak zitten er in een aanvullend pakket ook dekkingen voor andere zorgwensen, waar je dus ook voor betaalt. Als je die niet nodig hebt en je premie is hoger dan je vergoeding, moet je je afvragen of verzekeren zinvol is. Het kan dan voordeliger zijn om je behandelingen zelf te betalen.
 3. Weten wat een verzekeraar precies vergoedt en tegen welke prijs? We hebben het vast voor je op een rijtje gezet. Dat scheelt je veel uitzoekwerk. 
 4. Omdat alternatieve geneeskunde niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, geldt het eigen risico hier niet. Ben je verder gezond en verwacht je weinig zorgkosten? Dan kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Zorgweb
 • Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)
 • Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers (NOAG)
 • Geneesjewijzer.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.