Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen

Wil jij alternatieve therapieën inzetten bij je klachten? Goed om te weten: alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Let wel goed op de voorwaarden die door zorgverzekeraars gesteld worden. Zo voorkom je dat jouw behandeling niet of niet volledig wordt vergoed.

Voorwaarden zorgverzekeraars

Wat belangrijk is om te weten is dat alle verzekeraars willen dat de alternatief genezer is aangesloten bij een beroepsvereniging. Is dat niet zo? Dan krijg je helaas geen vergoeding. Hieronder vind je per zorgverzekeraar wat de aangesloten beroepsverenigingen zijn. Je kunt het ook navragen bij je alternatief genezer.


Aangesloten beroepsverenigingen per verzekeraar

Alternatieve geneeswijzen en contractering

Er bestaan aanvullende verzekeringen per soort alternatieve geneeswijze. Het kan dus zijn dat een bepaalde zorgverzekeraar bijvoorbeeld wel chiropractie, maar geen homeopathie vergoedt. Bekijk dus altijd van te voren of het type zorg waar jij naar op zoek bent daadwerkelijk wordt vergoed.

Daarnaast hebben zorgverzekeraars vaak contracten met bepaalde alternatieve genezers. Ga je naar een alternatieve genezer die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Dan kan het zijn dat de behandeling niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed.


Grote verschillen vergoeding per verzekeraar

De vergoeding voor alternatieve therapieën kan erg verschillen. Zo biedt de ene verzekeraar een vergoeding voor maximaal € 250,- , maar een andere verzekeraar vergoedt € 1000 euro,-. Kijk ook goed naar de maximale vergoeding per dag en per behandeling. Bij bijna alle verzekeraars geldt namelijk een maximale vergoeding per dag of per behandeling. Vaak dekt dit niet de volledige kosten voor de behandeling.