Vergoeding apotheekkosten zorgverzekering

Apotheekkosten worden door de basisverzekering vergoedt en vallen onder het eigen risico. Dit betekent dat je de rekening alleen zelf betaalt als je eigen risico nog niet op is. Heb je je eigen risico al helemaal gebruikt? Dan hoef je de apotheekkosten niet te betalen.

Meer informatie over apotheekkosten

De dienstverlening van de apotheek wordt ‘terhandstelling’ genoemd. Je hebt twee varianten van terhandstelling: 

 • Standaardterhandstelling: deze kosten betaal je voor de standaard dienstverlening van de apotheek. Denk hierbij aan het controleren van het recept, het klaarleggen van het medicijn en het bijwerken van de informatie in je patiëntendossier. Hiervoor betaal je ongeveer € 6,- per uitgifte van het medicijn.
 • Eerste terhandstellingsgesprek: gebruik je het medicijn voor het eerst? Dan mag de apotheek ook kosten in rekening brengen voor het eerste terhandstellingsgesprek. Je betaalt dan nog een keer ongeveer € 6,- omdat de apotheker uitlegt hoe je het medicijn moet gebruiken, wat de werking is en of er bijwerkingen zijn.​

De apotheker moet een aantal dingen gedaan hebben om de standaardterhandstelling en het eerste terhandstellingsgesprek in rekening te mogen brengen. Het is goed om dit te controleren als je een rekening ontvangt van je zorgverzekeraar. Heeft de apotheker deze acties niet uitgevoerd? Dan kun je hier een melding van maken bij bijvoorbeeld je zorgverzekeraar of de Nederlandse Zorgautoriteit.

Voor een standaardterhandstelling moet de apotheker:

 • controleren of het recept echt is en dit eventueel checken bij de huisarts;
 • controleren of het medicijn goed bij je past. Gebruik je naast dit medicijn ook andere medicijnen? Dan moet de apotheker checken of deze medicijnen samen gaan; 
 • checken of het medicijn beschikbaar is. Als het medicijn niet beschikbaar is moet de apotheker met de huisarts afstemmen welk medicijn je dan krijgt;
 • extra informatie geven over het gebruik van het medicijn en de mogelijke bijwerkingen; 
 • je patiëntendossier bijwerken.​

Eerste terhandstellingsgesprek

De apotheker mag de eerste terhandstellingsgesprekskosten alleen in rekening brengen als: 
 • je het medicijn, de werkzame stof, de sterkte of de toedieningsvorm niet eerder hebt gebruikt.
 • je het medicijn al langer dan één jaar niet meer hebt gehaald bij de apotheek 
 • de apotheker niet kan vaststellen dat je het medicijn in het afgelopen jaar al gehaald hebt bij een andere apotheek

Als je medicijnen hebt afgehaald bij de apotheker, stuurt de apotheker een melding naar je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar stuurt je dan een nota. (Soms staat de nota alleen op de online omgeving van je zorgverzekeraar.) Op de nota staan maar twee bedragen: de prijs van het geneesmiddel en de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Heb je zowel de standaardterhandstelling als het eerste terhandstellingsgesprek gekregen bij de apotheek? Dan staat dit in één bedrag op de nota genoemd.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid
 • Apotheek.nl
 • BENU Apotheek
 • Medicijnkosten.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.