Overheid betaalt bevolkingsonderzoek

De bekendste bevolkingsonderzoeken zijn onderzoeken naar baarmoederhalskanker en borstkanker. De overheid vergoedt deze onderzoeken. Je hoeft dus geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen. Je mag zelf bepalen of je aan een bevolkingsonderzoek meedoet; dit is namelijk niet verplicht. 

Vervolgonderzoek ten koste van eigen risico

Soms moet je voor een vervolgonderzoek naar het ziekenhuis. Deze behandelingen vallen dan onder de basisverzekering. Denk er wel om dat je dan je eigen risico moet betalen. Heb je je eigen risico al helemaal betaald? Dan krijg je de behandelingen helemaal vergoed.

Meer informatie over bevolkingsonderzoek

Vrouwen tussen 50 en 75 jaar worden om de twee jaar uitgenodigd voor een onderzoek naar borstkanker. Er worden dan foto's van de borsten gemaakt. Dit wordt ook wel mammografie genoemd. 

Een onderzoek naar baarmoederhalskanker wordt elke vijf jaar gedaan bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Er wordt bij de huisarts dan een uitstrijkje gemaakt.

Bij zwangere vrouwen wordt er rond de twaalfde week van de zwangerschap bloed afgenomen. Vervolgens wordt dat bloed onderzocht op infectieziektes zoals hiv, hepatitis B. en syfilis. Daarnaast worden bij het bloedonderzoek de bloedgroep en rhesusfactor van het kind bepaald. Tot slot wordt onderzocht of de zwangere vrouw antistoffen heeft tegen bepaalde bloedgroepen. 

Bij baby's kan een aantal ziektes opgespoord worden met een hielprik. Die prik krijgt iedere baby in de eerste week na de geboorte. Dat wordt meestal gecombineerd met een gehoortest. Daarmee kunnen afwijking aan het gehoor op tijd worden ontdekt. Die test vindt ook plaats in de eerste week na de geboorte. 

Bij deze test worden de uitslagen van de nekplooimeting (echo) en de vroege bloedtest combineerd. Daarmee kan duidelijk worden of het kindje van een zwangere vrouw het syndroom van Down of andere chromosoomafwijkingen krijgt. Deze combinatietest wordt tussen de elfde en veertiende week van de zwangerschap afgenomen. Dit wordt vergoed voor vrouwen van 36 jaar en ouder. Als jongere vrouwen dit vergoed willen krijgen, moeten zij een aanvullende verzekering afsluiten. 

De 20 weken echo vindt plaats tussen de 18e en 22e week van de zwangerschap. Dan wordt via de buikwand gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje. Eventuele afwijkingen kunnen dan worden ontdekt. Daarnaast wordt bij de 20 weken echo meestal het geslacht van het kindje duidelijk. 

Sinds 2014 zullen alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging krijgen voor een onderzoek naar bloed in de ontlasting. Dit onderzoek wordt verspreid over een aantal jaar en wordt elke twee jaar herhaald. Met het onderzoek kan darmkanker vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. 

Familiaire Hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke aandoening waarbij sprake is van een verhoogd cholesterolgehalte. Vaak is dit al op jonge leeftijd. Wanneer bekend is dat mensen hier aan lijden, kan er op tijd worden behandeld. Daarmee worden hart- en vaatziektes voorkomen.​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • Thuisarts.nl
  • Bevolkingsonderzoeknederland.nl
  • RIVM
  • KWF

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.