Vergoeding bindweefselmassage zorgverzekering

De kosten voor bindweefselmassage worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering met dekking voor alternatieve geneeswijzen? Dan kan het zijn dat de kosten voor bindweefselmassage ook worden gedekt. Vraag dit na bij je verzekeraar. Let ook goed op de voorwaarden die de zorgverzekeraar stelt. Vaak wordt de behandeling alleen vergoed als deze wordt uitgevoerd door een arts. Bovendien is er vaak sprake van een maximumbedrag, of een maximaal aantal behandeling dat wordt vergoed.

Meer informatie over bindweefselmassage

Tussen je spieren en je huid bevindt zich je bindweefsel. Dit weefsel geeft organen, zenuwen en bloedvaten stevigheid en bescherming, of verbindt lichaamsonderdelen met elkaar. Bindweefsel speelt een rol bij het transporteren van voedingsstoffen door ons lichaam en afvalstoffen naar onze lymfeklieren.

Bindweefselmassage is een vorm van zogeheten reflexzonemassage. Het uitgangspunt van deze behandeling is dat het lichaam bepaalde zones heeft die in verbinding staan met alle organen en klieren van het lichaam. Door de massage worden de zones gestimuleerd, wat een positief effect heeft op de organen. De massagetechnieken bestaan uit het rollen van de huid en/of lichte aanrakingen.

Massage van het bindweefsel kan worden toegepast bij uiteenlopende klachten. Soms is een behandeling echt gericht op het verbeteren van de (zichtbare) huid, maar vaak wordt de behandeling ook ingezet bij klachten aan dieper liggende organen.


Voorbeelden van klachten:

  • Problemen met de doorbloeding van de huid en spieren
  • Littekens (waarbij de huid is verkleefd met littekenweefsel)
  • Cellulitis
  • Striae
  • Couperose
  • Aandoeningen aan het bewegingsapparaat
  • Migraine of hoofdpijn

Hoe vaak de behandeling nodig is om het gewenste effect te bereiken, is afhankelijk van de klacht. Het effect kan bovendien per persoon verschillen. Het is goed om te weten dat het lichaam vaak moet wennen aan bindweefselmassage. Vooral in het begin kan je huid na een behandeling soms rood zijn. Soms ontstaan er ook blauwe plekken. Deze verschijnselen moeten binnen 24 uur zijn verdwenen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:‚Äč

  • Bergman Clinics
  • Zilveren Kruis

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.