Dekking basisverzekering
Een ‘gewone’ bril wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je de kosten zelf, of je sluit er een aanvullende verzekering voor af. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering voor een bril of lenzen. Bijvoorbeeld omdat je bijzondere optische hulpmiddelen of speciale medische lenzen nodig hebt. Voorbeelden van optische hulpmiddelen zijn een telescoopbril, ptosisbril en verrekijkerloep.
Voorwaarden voor vergoeding basisverzekering
Een oogarts bepaalt of er een medische indicatie is. Voor de vergoeding is dus altijd een verwijzing nodig van de oogarts. Het is belangrijk om te controleren of er een contract is met de oogarts. Bij sommige verzekeraars krijg je ook alleen (volledige) vergoeding als je naar een aangesloten opticien gaat.
Vergoeding brillen voor kinderen
Ook brillen voor kinderen worden maar zeer beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Reguliere brillen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je als ouder een aanvullende verzekering hebt met dekking voor een bril of lenzen, dan geldt deze ook voor je kinderen. Je kinderen moeten dan wel op jouw polis meeverzekerd zijn.
Tip: Verzeker je kind mee met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.
Bij de volgende medische indicaties worden brillen voor kinderen tot 18 jaar wel vergoed:
- bij sterk bijziend zijn (meer dan -6 dioptrieën)
- een afwijking van meer dan 10 dioptrieën
- sterke cilindervorming (vanaf 4 dioptrieën)
- bij scheelzien
- na operatie van lensafwijking
- bij slecht zien vanwege een medische aandoening of verwonding
Er geldt wel een eigen bijdrage van €59,50 per brillenglas. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico.
Eigen risico, eigen bijdrage
Het eigen risico geldt alleen voor de vergoeding uit de basisverzekering. Heb je een medische indicatie en krijg je een vergoeding voor een bril uit de basisverzekering? Dan betaal je eerst het eigen risico. Met een aanvullende verzekering voor een bril betaal je nooit het eigen risico. Maar soms moet je wel een eigen bijdrage moet betalen. Bijvoorbeeld als je zorgverzekeraar een maximum vergoeding hanteert. Koop je een bril die duurder is? Dan moet je de deze extra kosten zelf betalen.
Lees meer over het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage
De informatie op deze pagina is samengesteld met behulp van diverse bronnen en experts.
Aanvullende verzekering met vergoeding voor brillen
Veel verzekeraars bieden een aanvullende verzekering met dekking voor de kosten van een bril. Maar let wel goed op, want de dekking verschilt erg per verzekeraar. Meestal krijg je niet de totale kosten vergoed, maar een bepaald maximumbedrag. Bijvoorbeeld 100, 150 of 250 euro. Kies je voor een verzekering met een hogere vergoeding? Dan betaal je ook meer premie. Daarnaast krijg je meestal maar één keer in de 3 jaar de kosten voor een nieuwe bril vergoed.
Scrol naar beneden op deze pagina voor een overzicht van alle verzekeraars.
Tip: bereken altijd van te voren of een aanvullende verzekering wel uit kan. Als blijkt dat je meer premie betaalt dan dat de bril daadwerkelijk kost, is het zinvoller om de kosten zelf te betalen.