Vergoeding vanuit zorgverzekering

Medicijnen

Medicijnen, zoals inhalatiemedicijnen, worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan wel zo zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Per jaar betaal je nooit meer dan 250 euro aan medicijnen. Deze regeling geldt voor medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Je kunt je aanvullend verzekeren voor de van (de eigen bijdrage voor) medicijnen, maar kijk goed of dit uit kan. Het zou namelijk kunnen dat je voor deze aanvullende verzekering meer premie per jaar betaalt dat de 250 euro aan eigen bijdrage. In dat geval is het voordeliger om deze kosten zelf te betalen. 

Fysiotherapie

Bewegen is goed voor iedereen, maar vooral voor COPD patiënten. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen, door advies te geven en je de juiste oefeningen aan te reiken. De eerste 20 behandelingen voor fysiotherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel eerst je eigen risico. Als je erg last hebt van COPD (stadium 2 van de GOLD Classificatie voor COPD) krijg je vanaf de 21e behandeling ook vergoed vanuit de basisverzekering.

Stoppen-met roken-programma

Om te stoppen met roken kun je gebruikmaken van een speciaal programma. Vanuit de basisverzekering krijg je jaarlijks een stoppen-met-roken programma vergoed. Als je meedoet aan zo’n programma, worden de nicotinevervangende middelen vergoed vanuit de basisverzekering. Sinds 2020 mogen verzekeraars geen eigen risico meer rekenen voor een stoppen-met-roken programma. Kies wel altijd uit de gecontracteerde zorgaanbieders, voor een volledige vergoeding. 

Meer informatie

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Bij COPD zijn je longen beschadigd waardoor je moeite hebt met ademen en het opnemen van zuurstof lastiger is. Vaak heb je daardoor ook minder energie. 

COPD is een verzamelnaam voor: Chronische bronchitis en Longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn je bronchiën ontstoken, waardoor het ademhalen lastig gaat. Bij longemfyseem gaan je longblaasjes verloren die zorgen voor opname van zuurstof. Bij veel mensen is roken de oorzaak van COPD, maar erfelijke ziekten, luchtvervuiling, longontsteking, astma of andere longziekten kunnen ook een rol spelen. 

Als eerste maak je een afspraak bij je huisarts. De huisarts zal onderzoek doen en eventueel behandelen. In het andere geval word je doorverwezen naar de longarts. Je krijgt door de huisarts inhalatie medicijnen voorgeschreven die zorgen dat het ademen beter gaat. Daarnaast kun je ook voedingsadvies, fysiotherapie of hulp bij het stoppen met roken nodig hebben.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Thuisarts.nl
  • Longfonds

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.