Vergoeding zorgverzekering

Wil je je laten testen? Dan kun je naar de GGD. Ook zonder klachten kun je je laten testen. Je hoeft niet te betalen voor een test via de GGD. Ook geen eigen risico. Dit geldt ook als je een test laat doen bij de huisarts. Maar ben je getest in een ziekenhuis, GGZ-instelling, of instelling voor eerstelijns verblijf? Dan krijg je de kosten gewoon vergoed, maar telt dit binnen de behandeling wel mee voor het eigen risico. Omdat de behandeling vaak duurder is dan het totale eigen risico merk je hier waarschijnlijk niks van.

Voor een test buiten de GGD om is er geen dekking vanuit de basisverzekering. De testen die worden uitgevoerd door de GGD worden namelijk gezien als regulier. Ze worden gebruikt om verspreiding van het virus tegen te gaan en in kaart te brengen. Coronatesten die door andere partijen worden aangeboden, betaal je zelf.

Coronavirus en je zorgverzekering

Het coronavirus zorgt voor veel vragen. Zoals: wanneer worden welke zorgkosten vergoed? Wij helpen je graag! Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavirus en je zorgverzekering. 

- Sharon Gerritsen - Expert zorgverzekeringen

Meer informatie over coronatesten

 • PCR-test 
 • Antigeen-sneltest 
 • Zelftest
 • Test om te zien of je corona hebt gehad (serologische test)

Een zelftest kun je doen voor de zekerheid of als je klachten hebt. Is de uitslag positief? Laat je dan testen door de GGD.

In de volgende situaties kun je een zelftest doen:

 • ​Je hebt klachten die passen bij corona 
 • Je bent in contact geweest met iemand met corona 
 • Je komt terug uit het buitenland 
 • Je krijgt bezoek of gaat op bezoek 
 • Je gaat naar je werk 
 • Je gaat naar school of studie 

In de volgende situatie gebruik je geen zelftest:

 • Je loopt een verhoogd risico op ernstige klachten 
 • Je komt in contact met mensen die een verhoogd risico lopen 
 • Je zit in quarantaine 
 • Je bent korter dan 8 weken geleden positief getest bij de GGD

Testen in verschillende situaties

Heb je coronaklachten? Dan moet je een coronatest doen. Ook als je (deels) gevaccineerd bent. Je kunt een zelftest doen of een afspraak maken bij de GGD. Doe je een zelftest en is de uitslag positief? Maak dan een afspraak bij de GGD om te controleren of de uitslag klopt. Heb je ernstige klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Je kunt je ook zonder klachten laten testen bij de GGD als je in contact bent geweest met iemand met corona. De kosten hoef je niet te betalen. Er zijn ook verschillende commerciële bedrijven die preventieve testen aanbieden. Maar die zijn niet gratis en vallen niet onder je zorgverzekering. De kosten moet je dus zelf betalen.

Werk je in de zorg? Dan kun je voorrang krijgen als je een coronatest wil laten doen. Lees hier welke zorgmedewerkers voorrang krijgen en hoe je je kunt aanmelden.

In het onderwijs en op de kinderopvang kunnen zelftests gebruikt worden om besmettingen zo snel mogelijk te ontdekken. Het gebruik van een zelftest is niet verplicht. 

Ga je op reis naar het buitenland? Bekijk dan eerst het reisadvies van de overheid. Check ook welk coronabewijs je nodig hebt als je naar het buitenland gaat. Heb je geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan kun je vaak wel met een testbewijs reizen. Sinds 1 oktober 2021 kun je je niet meer gratis laten testen voor je reis. Lees hier op welke manieren je je kunt laten testen.

Krijg je in het buitenland klachten die kunnen wijzen op corona? Volg dan de lokale adviezen. Met een positieve testuitslag (wat betekent dat je corona hebt) mag je niet naar Nederland reizen.

Reis je vanuit het buitenland naar Nederland? Dan adviseert de overheid aan iedereen om zich te laten testen. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Welke test je moet doen, hangt af van het land waar je geweest bent en of je gevaccineerd bent. 

Krijg je klachten na terugkeer in Nederland? Maak dan een afspraak bij de GGD om je te laten testen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Coronatest.nl
 • GGD
 • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.