Vergoeding cranio sacraal therapie

Veel zorgverzekeraars vergoeden cranio sacraal therapie vanuit aanvullende verzekering. Deze therapievorm valt onder alternatieve geneeswijzen. Bij geen enkel aanvullend pakket geldt ook het eigen risico. Kijk in het overzicht of je zorgverzekering de kosten vergoed. Om een vergoeding te krijgen moet je therapeut wel aan de voorwaarden voldoen, zoals aangesloten zitten bij een beroepsvereniging. Belangrijkste is dat de zorgverzekeraar de therapeut erkend. Als de therapeut aangesloten zit bij een beroepsvereniging, erkent de zorgverzekeraar deze sneller. Er zijn verschillende beroepsverenigingen, waaronder: Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging (NCSV) en Register Craniosacraal Therapie Nederland (RCN). Het verschilt wel per zorgverzekeraar wie welke therapeut vergoedt en niet. Dit hangt af van de beroepsvereniging waar je therapeut bij aangesloten zit. Kijk in het overzicht om te zien of je zorgverzekeraar jouw therapeut vergoedt. 

Meer informatie

Met cranio sacraal therapie behandelen ze je klachten niet op zichzelf, maar behandelen ze je lichaam als geheel. De therapeut geeft aandacht aan je klachten en zoekt de mogelijke oorzaken hiervan. Het cranio sacraal systeem bestaat uit je hersenen, ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat er doorheen stroomt. Dit wordt omgeven en beschermd door de botten van je schedel, je wervelkolom tot het heiligbeen. In dit systeem zit ook het zenuwstelsel.

Door klachten of aandoeningen kun je stress en spanningen in je bindweefsel krijgen. De therapeut gebruikt verschillende technieken om dit weer te ontspannen. Op deze manier zet je ook het zelfgenezende vermogen van het lichaam in, zodat het sneller herstelt. Met klachten zoals: rugpijn, hoofdpijn, spanningen in het lichaam, incontinentie, hyperventilatie, depressies, duizeligheid of slaapproblemen kun je terecht bij een cranio sacraal therapeut.  De therapie is voor iedereen geschikt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.