Behandeling van diabetes

De behandeling van diabetes is afhankelijk van het type diabetes dat je hebt: type 1 of type 2. Hieronder lees je meer over deze verschillende typen.


Diabetes type 1

Diabetes type 1 krijg je meestal op jonge leeftijd en gaat niet meer over. Gelukkig is er voor diabetes type 1 een goede behandeling beschikbaar. De behandeling gebeurt door het toedienen van insuline ‘van buitenaf’. Je lichaam kan door de insuline de glucose in je bloed verwerken. Je kunt insuline op twee verschillende manieren toedienen: met een insulinepen of insulinepomp. Met een insulinepen dien je jezelf insuline toe in bijvoorbeeld je buik of been. Een insulinepomp geeft de hele dag insuline af. 


Diabetes type 2 

Als je diabetes type 2 hebt, hoef je meestal geen insuline te spuiten, maar gebruik je in eerste instantie alleen medicijnen. Deze medicijnen worden vergoed door je basisverzekering. Deze medicijnen gaan helaas wel ten koste van je eigen risico. In sommige gevallen moet je voor je medicijnen een eigen bijdrage betalen. Hier kun je gelukkig wel een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. De glucosemeter en teststrips worden vanuit de basisverzekering vergoed als je afhankelijk bent van insuline. Ben je niet afhankelijk van insuline? Dan krijg je deze vergoeding niet vanuit de basisverzekering. Hier kun je een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding hulpmiddelen diabetes

Veel diabetes hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Of je recht hebt op de vergoeding vanuit je basisverzekering hangt er vanaf of je afhankelijk bent van insuline of niet. 

De vergoeding uit de basisverzekering is voor mensen met diabetes die:

  • insuline spuiten
  • medicijnen gebruiken, maar van hun arts moeten overstappen op insuline spuiten
  • een insulinepomp gebruiken

Diabetes type 1

Als je diabetes type 1 hebt, worden je insulinepomp en de insulinepen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat ten koste van je eigen risico. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts of verpleegkundige. 

Hulpmiddel Categorie Vergoeding
Bloedglucosemeter Diabetici die afhankelijk zijn van insuline 1 keer per 3 jaar
Diabeten die zijn uitbehandeld zijn met orale bloedsuikerverlagende middelen en waarbij behandeling met insuline wordt overwogen Eenmalig 100 teststrips n 100 lancetten
Diabeten die 1 tot 2 insuline-injecties per dag gebruiken 100 teststrips per kwartaal
Insulinepen (o.a. de FreeStyle Libre) Diabetici die afhankelijk zijn van insuline Maximaal 1 keer per week 3 jaar per insulinesoort + een reservepen (1 merk)
Insulinepomp en toebehoren Diabetici die afhankelijk zijn van insuline 1 keer per 4 jaar (bruikleen)
Injectiepen of prikpen Diabetici die afhankelijk zijn van insuline Maximaal 1 keer per 2 jaar
Teststrips Diabeten die 3 of meer insuline-injecties per dag nodig hebben Maximaal 400 teststrips per kwartaal
Diabetici die een insulinepomp gebruiken Maximaal 400 teststrips en 400 lancetten per kwartaal
Zwangerschapsdiabetes 400 teststrips tijdens de zwangerschap
Ketonen-teststrips n.v.t. Geen, tenzij je deze krijgt via het ziekenhuis

*De insulinepen FreeStyle Libre wordt sinds december 2019 ook vergoed vanuit de basisverzekering.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 hoef je meestal geen insuline te spuiten en word je behandeld met medicijnen. De medicijnen vallen ook onder de basisverzekering en gaan ook ten koste van je eigen risico. Een glucosemeter en teststrips vallen helaas niet onder de basisverzekering, hier kun je wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vergoeding ketenzorg bij diabetes

Als je diabetes type 2 hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor ketenzorg. Bij ketenzorg werken meerdere zorgverleners samen om de patiënt de beste zorg te leveren. Dit wordt ook wel een zorgprogramma genoemd. Je huisarts is in dit geval de hoofdbehandelaar. Ketenzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ketenzorg valt niet onder het eigen risico. Heb je een naturapolis? Dan is het wel belangrijk dat je naar gecontracteerde zorgaanbieders gaat. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de behandeling maar gedeeltelijk wordt vergoed.

Tip: belastingaftrek voor diabetici

Als je diabetes hebt, kan dit ervoor zorgen dat je extra zorgkosten hebt. Een deel van je gemaakte diabeteszorgkosten kun je mogelijk terugkrijgen via je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je vindt hierover meer informatie op de website van de Diabetesvereniging Nederland.

Vergoeding medicijnen

Er bestaan verschillende soorten insuline, elk met net een andere werking. Voorbeelden zijn Novorapid en Fiasp. Insuline wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je wel het eigen risico. 

Veel diabetici zijn afhankelijk van medicijnen. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het lichaam beter reageert op insuline, of dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Sommige patiënten met suikerziekte slikken daarnaast medicijnen voor hun bloeddruk en/of cholesterol.


Voorbeelden van geneesmiddelen zijn: 

  • Metformine
  • Sulfonylureumderivaten
  • Thiazolidinedionen
  • Meglitiniden

De vergoeding van medicijnen wordt geregeld via het GVS (Geneesmiddelenvergoedingssysteem). Medicijnen die zijn opgenomen in het GVS worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast hebben sommige zorgverzekeraars een preferentiebeleid. In het preferentiebeleid staat per werkzame stof welke variant de verzekeraar wilt dat je gebruikt. Meestal zijn dit de goedkoopste merken per werkzame stof. Voor sommige geneesmiddelen betaal je een eigen bijdrage. De maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen is 250 euro.

Dieetadvies

Vanuit de basisverzekering wordt voor dieetadvisering een vergoeding van 100% met een maximum van 3 uur per jaar na verwijzing door medisch specialist toegekend. Er zijn aanvullende verzekeringen die een ruimere vergoeding hebben. Als het dieetadvies onderdeel is van ketenzorg, wordt dit vaak wel vergoed vanuit de basisverzekering. Hou er wel rekening mee dat het kan zijn dat je naar een gecontracteerde diëtist toe moet.

Bespaar op je zorgverzekering

Ook als je diabetes hebt, kun je gerust overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De meeste zorg rondom diabetes wordt namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. De inhoud hiervan is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Door te switchen van zorgverzekeraar kun je vaak veel geld besparen.Bekijk nu of jij ook kunt besparen:

Vergelijk zorgverzekeringen

Pedicure

Diabetici hebben van vervelende problemen met hun voeten. Een medische pedicure of podotherapeut kan hierbij helpen. Maar een behandeling door een pedicure wordt niet standaard door de basisverzekering vergoed. Als je diabetes type 1 of 2 hebt, krijg je jaarlijks een voetcontrole of voetonderzoek. Na dit onderzoek krijgt je voetprobleem een Simm's classificatie toegekend. Alleen bij Simm's 2 of 3 worden de kosten van de behandeling van huid- en nagelproblemen en voetvorm- en standsafwijkingen vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten gaan ten koste van het eigen risico. Je kunt je wel aanvullend verzekeren voor de pedicure. Als diabetespatiënt krijg je de behandeling dan volledig of gedeeltelijk vergoed (vaak met een maximumbedrag per jaar of behandeling).

Lidmaatschap patiëntenvereniging

Als diabetespatiënt kun je lid worden van een patiëntenvereniging, bijvoorbeeld de Diabetesvereniging Nederland (DVN). Je ontvangt dan tips en betrouwbare informatie over (zorg bij) diabetes. De kosten voor lidmaatschap zijn 49,90 euro per jaar. Sommige aanvullende verzekeringen bieden dekking voor deze kosten. Hier kunnen bepaalde voorwaarden voor gelden. Raadpleeg de voorwaarden die jouw zorgverzekeraar hanteert.

Speciaal traject voor diabetici

Als je diabetes hebt word je bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak geconfronteerd met een hoge premie. Independer vindt het niet eerlijk dat je geen verzekeringen en premies met elkaar kunt vergelijken. Daarom hebben we een speciaal traject voor diabetespatiënten opgezet, waarbij we premies van verschillende verzekeraars voor je verzamelen. Hier kun jij vervolgens uit kiezen.Heb je nu al een overlijdensrisicoverzekering? Via dit traject bespaar je al snel tientallen euro’s per maand. Een overlijdensrisicoverzekering kun je bovendien bijna altijd per maand opzeggen. Daar zijn geen kosten aan verbonden en Independer neemt het regelwerk zoveel mogelijk voor je uit handen.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice