Eiceldonor krijgt geen vergoeding zorgverzekering

De eiceldonor krijgt helaas geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Daarnaast is commerciële donatie verboden in Nederland. In veel gevallen krijgt de eiceldonor wel onkostenvergoeding van de wensouders of van het ziekenhuis waar de behandeling plaatsvindt.

Wensmoeder krijgt wel vergoeding van drie ivf-behandelingen

De wensmoeder krijgt wel een vergoeding vanuit de basisverzekering. De kosten van een eiceldonorbehandeling staan gelijk aan een reguliere ivf-behandeling. Per zwangerschap krijg je drie ivf-behandelingen vergoed. 

Voor alle vruchtbaarheidsbehandelingen geldt vanuit de basisverzekering een eigen risico. Het eigen risico bedraagt in 2022 €385,-.

Vergoeding IVF in het buitenland

Vaak kun je voor een IVF behandeling ook in het buitenland terecht. Hiervoor gelden wel andere voorwaarden dan voor een behandeling in een Nederlands ziekenhuis. Van de meeste zorgverzekeraars heb je een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Daarnaast moet je altijd een formulier invullen en opsturen naar je verzekeraar. In sommige gevallen moet je een deel van de kosten zelf betalen. Dit moet omdat niet alle verzekeraars contracten met ziekenhuizen in het buitenland hebben.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • UMC Utrecht

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.