Basisverzekering vergoedt meestal EMDR-therapie

Bij psychische klachten na een ingrijpende ervaring kun je eerst terecht bij de huisarts. Hij verwijst je vervolgens door naar de basis GGZ of (eventueel) naar de gespecialiseerde GGZ. Onder deze psychische zorg valt ook EMDR-therapie. Dit krijg je vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Maar er gelden meestal wel een aantal voorwaarden. Zo heb je bijvoorbeeld een verwijzing nodig van je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Vraag aan je zorgverzekeraar waar je precies aan moet voldoen. Zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Eigen risico en gecontracteerde zorg

Ook al krijg je EMDR-therapie vergoed vanuit de basisverzekering, je betaalt wel een eigen risico. Ook goed om te weten: heb je een naturapolis of een budgetpolis, en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan kan het zijn dat je zelf een deel van de rekening moet betalen. Check op de website van je verzekeraar bij welke zorgverleners je terechtkunt.

Aanvullende zorgverzekering voor EMDR-therapie

Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan kun je je aanvullend verzekeren voor alternatieve geneeswijzen. Ook moet de EMDR-therapeut voldoen aan bepaalde eisen. Zoals de eis dat hij is aangesloten bij een beroepsvereniging (denk aan het Nederlands Verbond van Psychologen en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Check altijd bij je zorgverzekeraar wat hij, onder welke speciale voorwaarden, vergoedt vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

"Tip: op zoek naar een aanvullende verzekering met een goede vergoeding voor EMDR-therapie? Bekijk dan ons overzicht van deze vergoedingen per verzekeraar." 

- Sharon, expert zorgverzekeringen

Meer informatie

Een ingrijpende gebeurtenis kun je meestal op eigen kracht verwerken. Maar soms lukt dat niet, blijf je er last van houden en ontwikkel je psychische klachten. Denk aan emotionele aanvallen, nachtmerries of schrikreacties. In het ergste geval krijg je last van een posttraumatische stress-stoornis. EMDR-therapie helpt je om de herinneringen aan de stressvolle gebeurtenis te verwerken. Zodat je klachten verminderen of helemaal verdwijnen.

Tijdens EMDR-therapie, vraagt de therapeut je om aan de traumatische gebeurtenis terug te denken. Tijdens het herinneren maak je simpele oogbewegingen doordat je afgeleid wordt door een stimulus. Bijvoorbeeld de bewegende hand van de therapeut. Of een geluid in een koptelefoon dat van links naar rechts gaat. Na elke set oogbewegingen heb je even rust en vraagt de therapeut wat er – aan gevoelens, gedachten, beelden –  bij je naar boven komt. Vaak is dit na elke set weer anders. De therapeut vraagt je vervolgens om je te focussen op de meest opvallende verandering. Daarna volgt er een nieuwe set stimuli.

Zo zorgt de therapie dat herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenis, hun kracht en emotie verliezen. Het is dan steeds makkelijker om aan de gebeurtenis terug te denken. Ook vervagen herinneringen. Of vorm je nieuwe gedachten, die de gebeurtenis een andere betekenis geven. Daardoor krijgt de schokkende ervaring steeds meer een plek in je leven.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat EMDR werkt. Alleen was nog niet bekend hoe. Maar een onderzoek uit 2017 toont aan dat het maken van oogbewegingen het hersengebied dat herinneringen opslaat, onderdrukt. Daardoor kun je geen aandacht meer hebben voor de opgeroepen herinneringen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • Vereniging EMDR Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.