In het kort
- Bezoek aan de huisarts wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
- Je basisverzekering vergoedt GGZ grotendeels. Je moet wel een persoonlijke verwijsbrief hebben van de huisarts en een DSM-5 diagnose.
- Houd er rekening mee dat je een eigen risico betaalt.
- Wordt je doorverwezen naar een POH GGZ, dan valt dit onder een huisartsbezoek waarvoor je geen eigen risico of eigen bijdrage betaalt.
- Voor niet-noodzakelijke zorg, zoals lichttherapie of een seksuoloog, kun je een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Hiervoor heb je wel een verwijsbrief nodig van een (huis)arts.
Basisverzekering en geestelijke gezondheidszorg
De eerste stap bij psychische klachten is altijd de huisarts. De basisverzekering vergoedt dit volledig, en je betaalt ook geen eigen risico. De huisarts zal je helpen waar mogelijk. Maar als de huisarts je niet verder kan behandelen, dan zal deze je doorverwijzen naar de GGZ. Dit kan de Basis GGZ zijn, maar ook gespecialiseerde GGZ.
Je basisverzekering vergoedt dit grotendeels. Je betaalt dan wel eigen risico. Om die vergoeding te krijgen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden:
- Je moet een verwijzing hebben van een arts. Meestal is dit de huisarts, maar een bedrijfsarts, jeugdarts, of op een andere manier medisch specialist is ook goed.
- De diagnose die gesteld is, moet gesteld zijn volgens DSM-5. DSM staat voor Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders: het diagnostisch handboek van psychiatrische aandoeningen.
- Verwijsbrieven zijn persoonsgebonden. Op de verwijsbrief staat ook of het om Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ gaat. De verwijsbrief mag ook niet ouder zijn dan een jaar.
Dit geldt niet als het gaat om een vervolgbehandeling die onder dezelfde diagnose valt. Tenzij de vorige behandeling meer dan een jaar geleden was. Dan heb je een nieuwe verwijsbrief nodig.
Praktijkondersteuner huisarts
Het kan zijn dat je huisarts je niet doorverwijst naar de GGZ, maar naar de praktijkondersteuner huisarts (POH). Dit is iemand die bepaalde taken van de huisarts overneemt. sommige POH's zijn gespecialiseerd in lichamelijke aandoeningen, maar bij psychische klachten kan de huisarts je doorverwijzen naar de POH GGZ. Is dit het geval, dan telt dit als het verlengde van een huisartsenbezoek. Je betaalt dan géén eigen risico of eigen bijdrage.
Aanvullende verzekering voor gespecialiseerde GGZ
Niet alle behandelingen worden vergoed door de basisverzekering. Het gaat dan om zorg die niet wordt gezien als noodzakelijke zorg. Denk hierbij aan een seksuoloog, een sessie mindfulness bij burn-outklachten, of lichttherapie bij winterdepressie. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering afsluiten. Zo krijg je (een deel) vergoed. Belangrijk is wel dat je een verwijsbrief van een (huis)arts hebt. Verder is het belangrijk om te weten dat verzekeraars bepaalde behandelingen soms niet helemaal vergoeden, of maar tot een maximaal bedrag. Het kan dus zijn dat je een deel alsnog zelf moet betalen. Ook hebben sommige verzekeraars aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat de zorgverlener aangesloten moet zijn bij een vakbond. Controleer altijd de polisvoorwaarden van je verzekeraar om te zien of er aanvullende voorwaarden gelden, en wat deze precies zijn. Twijfel je? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
Wat kost GGZ?
Een sessie bij een psycholoog kost gemiddeld tussen de 90 en 130 euro per uur. De basisverzekering vergoedt de kosten van een GGZ-behandeling. Je hebt wel te maken met een eigen risico. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van je diagnose en van de (gecontracteerde) psycholoog waar je een afspraak hebte. Er zijn enkele diagnoses waarvan de behandeling niet binnen de basisverzekering valt, zoals aanpassingsstoornissen.