Wat is Glutenintolerantie/Coeliakie?

Coeliakie (ook wel glutenintolerantie genoemd) is een intolerantie voor gluten. Als je coeliakie hebt, kun je gluten niet verdragen. Gluten komt voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

Vergoeding zorgverzekering

De basisverzekering biedt geen vergoeding voor speciale voeding bij Coeliakie. Wel zijn er zorgverzekeraars die leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) korting op de zorgpremie bieden of een dieetvergoeding geven.

Zo krijg je als lid van de NCV bij VGZ een collectieve korting op de zorgpremie. Deze korting is vier procent per maand op de basisverzekering en tien procent op een eventuele aanvullende verzekering van VGZ. Bij Zilveren Kruis krijg je drie procent korting op de basisverzekering en vijf procent op de aanvullende verzekering en tandartsverzekering.

Vergoeding vanuit Belastingdienst

Specifiek gemaakte ziektekosten kun je aftrekken van de inkomstenbelasting, waardoor je over een kleiner bedrag belasting betaalt. Wel is er een maximaal bedrag van 39.618 euro waarbij je de inkomstenbelasting mag afhalen. Kosten die je maakt voor een glutenvrij dieet zijn ook aftrekbaar. Het maximale bedrag is hiervoor 1.250 euro.