Vergoeding door je zorgverzekeraar

Hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Dit gaat bijvoorbeeld om een verstelbaar bed, een hoortoestel of incontinentiemateriaal. Sommige middelen vallen onder je verplichte eigen risico. Ook betaal je soms een eigen bijdrage. Controleer ook of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar. Anders krijg je moelijk niet het volledige bedrag vergoed. 

Tip: neem altijd contact op met je zorgverzekeraar om na te vragen of er nog speciale voorwaarden zijn. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

De basisverzekering vergoedt niet alle hulpmiddelen (volledig). Dat geldt ook voor eenvoudige loophulpmiddelen zoals een rollator of looprek. Mogelijk vergoedt je aanvullende verzekering deze (deels) wel. Zo wordt een gehoorapparaat maar voor 75% door de basisverzekering vergoed. De overige 25% komt voor eigen rekening, of kun je verzekeren met een aanvullende verzekering. Ook zijn er aanvullende pakketten die bijvoorbeeld een bedrag vergoeden voor pruiken, mantelzorg, (het aanmeten van) steunzolen en hulpmiddelen bij diabetes.

Meer informatie over hulpmiddelen

Niet alle hulpmiddelen worden vergoed door je zorgverzekering. Voor sommige hulpmiddelen kun je namelijk terecht bij de gemeente. Bekijk voor een handig overzicht ook de pagina vergoeding hulpmiddelen ouderen

Heb je een hulpmiddel nodig om thuis zelfstandig te blijven wonen? Of om je in en buiten je huis te kunnen verplaatsen? Dan kun je bij de gemeente terecht. Deze hulpmiddelen worden vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierbij gaat het middelen als een traplift, scootmobiel of rolstoel. 

De gemeente bepaalt samen met jou welke middelen en/of ondersteuning je precies nodig hebt. Want naast hulpmiddelen, kan de gemeente je ook helpen met bijvoorbeeld vervoer, mantelzorg of dagbesteding. Deze zorg en voorzieningen worden ook door de Wmo vergoed. Wel geldt er soms een eigen bijdrage.      

 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.


Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.