Hypnotherapie

Een hypnotherapeut helpt zijn cliënt om zijn onderbewustzijn aan te spreken en deze op positieve wijze te beïnvloeden. De klachten en problemen komen vaak voort uit het onderbewustzijn of aangeleerd gedrag. In de therapie wordt het onderbewustzijn aangesproken om deze positief te beïnvloeden. Dit gebeurt onder andere door de cliënt onder hypnose (in trance) te brengen. Andere technieken die worden toegepast zijn ontspanningsoefeningen, transactionele analyse en regressie. Met hypnotherapie kunnen uiteenlopende klachten behandeld worden zoals stress, depressieve gevoelens, pijnklachten, angsten en slaapproblemen. Ook is er met wetenschappelijk onderzoek aangetoont dat de therapie goed werkt bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

EMDR

EMDR is (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve behandelmethode die door sommige hypnotherapeuten wordt toegepast. Deze therapie wordt vooral toegepast bij mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring (trauma) en mensen met PTSS (Posttraumatisch Stresssyndroom). 

Vergoeding aanvullende verzekering

Hypnotherapie valt net als andere alternatieve geneeswijzen niet onder de basisverzekering. Wel kun je bij een aantal zorgverzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten, waarmee de behandelingen in ieder geval gedeeltelijk vergoed worden. Vaak is het wel zo dat je - ook met een aanvullende verzekering - nog een deel van de behandeling zelf moet betalen. Dit komt omdat veel pakketten bepaalde limieten hebben in de maximale vergoeding per dag/jaar of het percentage van de behandeling dat wordt vergoed.

Voorwaarden vergoeding hypnotherapie

Voor de vergoeding van de behandelingen gelden wel een aantal voorwaarden. De hypnotherapeut moet namelijk aangesloten zijn bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Voor hypnotherapie zijn dit doorgaans de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBvH) en de Nederlandse Gilde van Hypnotherapeuten (NGvH). 

Sommige verzekeraars stellen bovendien de aanvullende voorwaarde dat de hypnotherapeut is aangesloten bij een koepelorganisatie, zoals de SRBAG of RBNG. Vraag dit dus na bij je eigen zorgverzekeraar, voordat je een behandelaar kiest.