Vergoeding immunotherapie

Immunotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het valt onder medisch specialistische zorg. De kosten vallen wel onder het eigen risico

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie wordt ook wel immuuntherapie genoemd en is een behandeling tegen kanker. Door de medicijnen wordt je afweersysteem geactiveerd en versterkt. Je afweersysteem kan hierdoor de kankercellen beter herkennen en doden. Die medicijnen die gebruikt worden zijn PD-L1 remmers of PD-1 remmers. Deze therapie is anders dan chemotherapie. De behandeling werkt namelijk niet direct in op de tumor, maar is gericht op het afweersysteem van de patiënt. Dit is uniek aan immunotherapie. Dit is een groot verschil met chemotherapie, waarbij je medicijnen krijgt die kankercellen, maar ook andere snel delende cellen, direct doden.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Antoni van Leeuwenhoek
  • Longkanker Nederland
  • Kanker.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.