Vergoeding kaakchirurgie door je zorgverzekering

Om kaakchirurgie vergoed te krijgen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor sommige behandelingen heb je toestemming nodig van je zorgverzekeraar om een vergoeding te krijgen. Als de tandarts je doorstuurt naar de kaakchirurg en je kiezen of tanden moeten eruit, dan krijg je dit vanuit de basisverzekering vergoed.

In onderstaand schema zie je welke behandelingen er wel en niet vergoed worden, en voor welke behandelingen je toestemming nodig hebt. Lees ook altijd goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar door. Zorgverzekeraars hanteren verschillende regels voor de vergoeding van kaakchirurgie.

Behandeling Vergoeding ja/nee Voorwaarden/aanvullende informatie
Röntgenonderzoek Ja -
Ziekenhuisverblijf Ja Alleen bij noodzakelijke gevallen
Narcose Ja Alleen bij noodzakelijke gevallen
Aanbrengen van tandheelkundig implantaat Nee -
Paradontale behandelingen (bijvoorbeeld het verwijderen van tandsteen en tandplak) Nee Deze behandelingen kan je tandarts ook uitvoeren
Ongecompliceerde behandelingen Nee Deze behandelingen kan je tandarts ook uitvoeren
Osteotomie (kaakstandcorrectie) Ja, bij toestemming van je zorgverzekeraar -
Pre-implantologische chirurgie (het klaarmaken van de kaak voor plaatsing van implantaat) Ja, bij toestemming van je zorgverzekeraar -
Kinplastiek (afslijpen van de kaakhoeken) Ja, bij toestemming van je zorgverzekeraar -
Extracties onder narcose (verwijderen van tand of kies) Ja, bij toestemming van je zorgverzekeraar -
Plastische kaakchirurgie Ja, bij toestemming van je zorgverzekeraar -

Vergoeding verstandskiezen trekken door je zorgverzekering

Soms beland je bij de kaakchirurg voor het trekken van verstandskiezen. Hiervoor moet je tandarts je eerst doorverwijzen. Het trekken van verstandskiezen kost ongeveer 250-400 euro per twee kiezen. Met een basisverzekering krijg je wel een vergoeding, alleen is je eigen risico wel van toepassing. Het is niet mogelijk om je hier aanvullend voor te verzekeren. 

Wat is kaakchirurgie?

De kaakchirurg is de tandarts-specialist op gebied van kaak- en aangezichtschirurgie en mondziekten. Een kaakchirurg werkt in het ziekenhuis.

Zorgverzekering 2022

De meeste behandelingen binnen de kaakchirurgie worden vergoed vanuit de basisverzekering. De premie die je maandelijks voor de basisverzekering betaalt, verschilt sterk per verzekeraar. Ben jij benieuwd of je ergens anders voordeliger uit bent? 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • VGZ
  • Zilveren Kruis

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.