Vergoeding kinesiologie

Het is mogelijk om je voor kinesiologie te verzekeren met een aanvullende verzekering voor alternatieve of complementaire geneeswijzen. Het is wel belangrijk dat de behandelaar aangesloten zit bij een erkende beroepsvereniging in Nederland. Zoals een beroepsvereniging voor natuurgeneeskunde of een beroepsvereniging voor kinesiologie.

Binnen de natuurgeneeskunde zijn er meerdere erkende beroepsverenigingen, zoals: 

  • ​De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)
  • De Nederlandse Werkgroep Praktizijns in de natuurlijke geneeskunst (NWP)
  • De vereniging voor Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT)
  • De Landelijke Vereniging Natuurlijke geneeswijzen (LVNG)

Voor vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering hoef je geen eigen risico te betalen.


Meer informatie over kinesiologie

Kinesiologie is een therapie waarbij verschillende soorten spiertesten worden gebruikt om te kijken waar de balans in het lichaam verstoort is. Door een verstoring in de balans van het lichaam kun je bepaalde klachten krijgen. Als de balans terug is in het lichaam, verminderen of verdwijnen de klachten. 

Een kinesioloog kan verschillende soorten spiertesten gebruiken om te onderzoeken waar de oorzaak van de klacht ligt. Vaak wordt er zacht op verschillende spieren gedrukt, om de punten zichtbaar te maken waar het lichaam uit balans is. Geen balans in het lichaam kan zich uiten in stress, verkeerde eetgewoonten en een verkeerde houding. Als is vastgesteld waar de balans in het lichaam ontbreekt, zal de kinesioloog proberen de balans weer te herstellen met nieuwe spiertesten en correctietechnieken. Het lichaam gebruikt hiermee het zelfgenezende vermogen en daardoor de klachten minder of gaan helemaal weg.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.