De basisverzekering vergoedt niet alle medicijnen

Alle medicijnen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan, worden vergoed uit de basisverzekering. Toch wordt niet zomaar ieder medicijn helemaal voor je vergoed. Als er van een bepaald medicijn meerdere fabrikanten zijn, kiest de verzekeraar welke variant vergoed wordt. Gebruik je medicijnen van een andere fabrikant? Dan moet je alle kosten zelf betalen. Dit heet het preferentiebeleid.

Zelfzorgmiddelen alleen vergoed bij chronisch gebruik

Zelfzorgmiddelen zijn medicijnen die je zelf kunt halen bij de apotheek of drogist. Hier heb je geen recept voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol of medicijnen voor hooikoorts. Deze medicijnen betaal je zelf tenzij je ze langer dan een half jaar moet gebruiken. Daarbij moeten ze zijn voorgeschreven voor de behandeling van een chronische aandoening. De vergoeding komt uit de basisverzekering. Je betaalt dus altijd je eigen risico. De eerste 15 dagen betaal je het medicijn sowieso altijd zelf.

Aanvullende verzekering vergoedt eigen bijdrage

Sommige medicijnen vallen wel onder het GVS, maar daar moet je toch een eigen bijdrage voor betalen. Je kunt hier dan een aanvullende verzekering voor afsluiten. Deze vergoeding geldt alleen voor de eigen bijdrage van het medicijn en niet voor heteigen risico. Kijk in ons overzicht om te zien welke verzekeraar hier een vergoeding voor biedt. Valt een geneesmiddel buiten het GVS? Dan gelden er weer andere vergoedingen.

Meer informatie

Je eigen risico betaal je als je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Voor 2022 is je eigen risico € 385,-. Dit bedrag betaal je dus eerst zelf voordat je de vergoeding krijgt. Soms moet je naast je eigen risico ook een eigen bijdrage betalen. Lees meer over het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Als je een medicijn afhaalt bij de apotheek, betaal je soms extra kosten. Dit zijn apotheekkosten (ook wel terhandstellingskosten genoemd). Je betaalt deze kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Dit kan zijn: het klaarleggen van het medicijn, je patiëntendossier bijwerken maar ook je informeren over mogelijke bijwerkingen.

Medicijnen meenemen naar het buitenland is mogelijk. Omdat sommige medicijnen onder de Opiumwet vallen, heb je daar medische verklaring voor nodig. Met de medische verklaring voorkom je dat je door de douane van het land van bestemming als drugssmokkelaar wordt gezien.

Ga je een zorgverzekering vergelijken? Dan kun je zelf checken of een zorgverzekeraar je medicijnen vergoedt. Dat doe je zo:


  1. vul je persoonsgegevens in op onze website.
  2. Geef op welke zorg je verzekerd wilt hebben en eventueel of je een hoger eigen risico wilt.
  3. In de linker kolom staat ‘medicijnen voor jou’.
  4. Vul hier in welke medicijnen je gebruikt.
  5. In het zoekresultaat staat nu bij elke verzekeraar of je medicijnen worden vergoed. Klik hiervoor op ‘meer informatie’ en het tabje ‘medicijnen’.
  6. Bij ‘meer over je medicijnen’ zie je hoeveel je ongeveer moet betalen per jaar voor je medicijnen.

Tip! Ga je dit checken? Zorg dan dat je de verpakkingen van je medicijnen bij de hand hebt. Voor een juiste check heb je niet alleen de naam van het medicijn, maar ook de naam van de fabrikant en de dosering nodig. Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op. Dan zoeken wij het voor je uit.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Nederlandse Zorgautoriteit
  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.