Hoe werkt het preferentiebeleid?

De letterlijke betekenis van preferentiebeleid is voorkeursbeleid. Dit betekent dat de verzekeraar een voorkeur heeft voor een bepaald medicijn als er meerdere van die medicijnen op de markt zijn. 

In het preferentiebeleid staat per werkzame stof welke variant de verzekeraar wilt dat je gebruikt. Meestal zijn dit de goedkoopste merken per werkzame stof. Verzekeraars gebruiken het preferentiebeleid om de hoge kosten aan medicijnen te beperken. Apothekers worden namelijk op deze manier gestimuleerd vaker een goedkope variant van een medicijn mee te geven.De apotheek kent het preferentiebeleid en geeft daarom altijd het preferente medicijn mee. Alleen dan betaalt je zorgverzekering de kosten van het medicijn.

Reageer je niet goed op het preferente medicijn, en heeft je huisarts een verklaring afgegeven dat je een duurder medicijn nodig hebt? Dan krijg je het duurdere medicijn alsnog vergoed vanuit de basisverzekering door je verzekeraar. Heb je deze verklaring niet, en wil je toch het duurdere medicijn? Dan krijg je helaas niks vergoed door je verzekeraar.

Heb je een aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage voor medicijnen die binnen het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem vallen? Dan kun je deze aanvullende verzekering helaas niet gebruiken voor het duurdere medicijn.

Doe de medicijncheck

Ga je een zorgverzekering vergelijken? Dan kun je zelf checken of een zorgverzekeraar je medicijnen vergoedt. Dat doe je zo:

  1. vul je persoonsgegevens in op onze website.
  2. Geef op welke zorg je verzekerd wilt hebben en eventueel of je een hoger eigen risico wilt.
  3. In de linker kolom staat ‘medicijnen voor jou’.
  4. Vul hier in welke medicijnen je gebruikt.
  5. In het zoekresultaat staat nu bij elke verzekeraar of je medicijnen worden vergoed. Klik hiervoor op ‘meer informatie’ en het tabje ‘medicijnen’.
  6. Bij ‘meer over je medicijnen’ zie je hoeveel je ongeveer moet betalen per jaar voor je medicijnen.

Tip! Ga je dit checken? Zorg dan dat je de verpakkingen van je medicijnen bij de hand hebt. Voor een juiste check heb je niet alleen de naam van het medicijn, maar ook de naam van de fabrikant en de dosering nodig. Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op. Dan zoeken wij het voor je uit.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Diverse websites van verzekeraars
  • ​Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.