Vergoeding medicinale cannabis

Je kunt medicinale cannabis alleen op recepte krijgen van je huisarts en ophalen bij de apotheek. Het kost zo'n 35 euro per 5 gram. Vanuit de zorgverzekering is er geen vergoeding mogelijk voor medicinale cannabis. Dat komt omdat de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Zowel met een basisverzekering als een aanvullende verzekering krijg je geen vergoeding. 

Meer informatie

Cannabis ken je waarschijnlijk vooral als drug. Maar je kan cannabis ook gebruiken als medicijn. Bijvoorbeeld als je chronische pijn of slaapklachten hebt. Cannabis heeft een pijnstillend en ontstekingsremmend effect, waardoor klachten kunnen verminderen. In zo'n geval spreken we van medicinale cannabis. Je huisarts bepaalt in welke situatie en bij welke aandoening het een geschikte keuze is om dit middel te gebruiken. 

Medicinale cannabis bestaat in twee vormen: als olie of gedroogde bloemtoppen. De olie kan je onder je tong druppelen en van de bloemtoppen kan je bijvoorbeeld thee maken. Deze medicijnen zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Er zijn vijf soorten medicijnen die medicinale cannabis bevatten en zijn gemaakt van olie of gedroogde bloemtoppen:

  • ​Bedrobinol
  • Bedrocan
  • Bedica
  • Bediol
  • Bedrolite

Het nadeel is dat sommige medicijnen moeilijk doseerbaar zijn. Daarnaast heeft onderzoek nog niet uitgewezen op welke manier je medicinale cannabis het beste kan toedienen. En is het nog onduidelijk of de medicijnen schadelijk kunnen zijn voor de rest van je gezondheid. Het voordeel is dat medicinale cannabis snel inwerkt. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.