Wat is Musculoskeletale Geneeskunde?

Musculoskeletale Geneeskunde (MSK) richt zich op behandeling van je houding, steun en bewegingsapparaat. Of op klachten die daarbij horen en die samengaan met functiestoornissen en/of pijn. De MSK-arts onderzoekt waar de klachten vandaan komen en maakt op basis daarvan een behandelplan. De MSK-arts kan de behandeling uitvoeren of verwijst je door naar een medisch specialist of naar een paramedicus. De behandeling is gericht op het herstel van functiestoornissen, ontstekingsremming en het bestrijden van pijn.

Vergoeding Musculoskeletale Geneeskunde

Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandeling voor Musculoskeletale Geneeskunde vanuit een aanvullende verzekering. Hoe hoog je vergoeding is hangt af van je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars stellen wel de voorwaarde dat de behandelend arts ingeschreven moet staan in het Register Musculoskeletale Geneeskunde.

Bij welke klachten is Musculoskeletale Geneeskunde mogelijk

Veel aandoeningen gaan samen met pijn. Vaak zit de oorzaak van de pijn op een andere plek, waardoor het moeilijk is om het te behandelen. In de Musculoskeletale Geneeskunde zit veel kennis om tot de beste behandelmethode te komen, door de pijn in kaart te brengen. ​

  • Voorbeelden van klachten waarmee je naar een MSK-arts kunt gaan:
  • Pijn aan spieren en gewrichten
  • Klachten na een ongeval. Denk bijvoorbeeld aan whiplash, nekklachten, rugklachten
  • Pijn na een herniaoperatie
  • Tintelingen in benen, armen, hoofd of borst.
  • Hoofdpijn, migraine, hartkloppingen, duizeligheid, vage buikpijnklachten, pijn tussen de ribben of de borst. 

De pijn wordt door verschillende dingen veroorzaakt. Bijvoorbeeld een auto ongeluk, verdraaiing van spieren of een ongelukkige valpartij. Het is ook mogelijk dat de pijn het gevolg is van ontstekingen of langdurige overbelasting door een verkeerde sta- of zithouding of door een slecht matras.