Vergoeding basisverzekering

Oncologische revalidatie wordt sinds 1 januari 2018 vergoed uit de basisverzekering. 

Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden. Is de fysiotherapie die je nodig hebt onderdeel van de revalidatie? Dan worden de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt alleen als:

  • de kosten gedeclareerd worden als revalidatiezorg
  • de zorgaanbieder gecontracteerd is
  • de behandeling onder één DBC code valt. 

Voor oncologische revalidatie geldt hetzelfde. Daarbij is het belangrijk dat de revalidatie wel moet worden voorschreven door een arts. Is het de wens van de patiënt zelf? Bijvoorbeeld om zich fitter te voelen? Dan valt de revalidatie niet onder de basisverzekering. 

Er geldt geen eigen bijdrage. 

DBC code belangrijk

Is er een DBC code is opgemaakt in een ziekenhuis en is de revalidatie daarin ook opgenomen? Dan wordt de revalidatie (en dus ook de fysiotherapie) volledig vergoed. Dit geldt vanaf de 1e behandeling. Je moet dan wel je eigen risico betalen. Als het revalidatie traject niet in de DBC code is opgenomen dan krijg je (bijvoorbeeld) fysiotherapie alleen vergoed als je een chronische indicatie hebt. De vergoeding geldt dan vanaf de 21e behandeling. Hiervoor betaal je ook je eigen risico. 
Heb je geen chronische indicatie? Dan moet je alles zelf betalen, of aanvullend verzekeren.

Meer informatie

Oncologie is de medische term van de behandeling van kanker. De specialist die zich hiermee bezighoudt heet een oncoloog.

Steeds meer mensen overleven kanker. Maar als je kanker hebt gehad, is dat niet ineens over. De nasleep is in de meeste gevallen nog lang en zwaar. Veel mensen die kanker hebben gehad hebben bijvoorbeeld nog last van vermoeidheid, pijn, angst of depressie. 

Deze mensen kunnen gebruik maken van oncologische revalidatie om hun leven weer op te pakken. Deze revalidatie kan zowel fysiek als emotioneel of sociaal zijn.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • UMC Utrecht

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.