Basisverzekering
Orthodontie wordt vrijwel nooit vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet bij kinderen. Er zijn uitzonderingen, namelijk als er sprake is van een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak. Zo kan je een vergoeding krijgen bij schisis (hazenlip). Is je kind jonger dan 18 jaar en wil je een vergoeding krijgen voor de beugel? Dan kan je als ouder een aanvullende verzekering voor orthodontie voor je kind afsluiten.
Let op: verzeker het kind dat de behandeling nodig heeft op naam van de ouder met de aanvullende verzekering voor orthodontie.
Moet je eigen risico betalen?
Je betaalt alleen een eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Orthodontie wordt alleen uit de basisverzekering vergoed bij een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van je mond, gebit of kaak.
Heb je een aanvullende verzekering voor orthodontie? Dan betaal je geen eigen risico.
Aanvullende verzekering
Heb je een aanvullend pakket afgesloten voor orthodontie? Dan krijg je een (gedeeltelijke) vergoeding voor de behandeling tot een bepaald maximumbedrag. De vergoeding geldt vaak voor een bepaalde verzekeringsperiode.
Een voorbeeld: je bent twee jaar verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar en de vergoeding vanuit je aanvullende pakket is € 2.000. Dan is de vergoeding voor de periode van die twee jaar, niet per kalenderjaar. Natuurlijk mag je het hele bedrag ook in één jaar gebruiken.
Wil je na het eerste jaar overstappen naar een andere verzekeraar? Dan is het wel slim om hier goed over na te denken. Heeft jouw kind namelijk nog steeds een beugel, en heb je nog steeds een vergoeding nodig voor deze behandelingen? Weeg dan af of de kosten van de premie opwegen tegen de kosten die nog gemaakt moeten worden. Is er nog € 500 nodig? Dan kun je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Let wel op de eventuele wachttijd. Sommige zorgverzekeraars vergoeden orthodontiekosten pas nadat je eerst een jaar premie betaald hebt voor de aanvullende verzekering voor orthodontie. In het geval dat je midden in een beugeltraject zit is dit niet handig.
Waar moet je op letten bij een aanvullende verzekering?
Wil je een goede zorgverzekering voor een beugel? Dan is het goed om de verschillende verzekeringen te vergelijken. Let daarbij op de volgende punten:
- Wat is de hoogte van de premie?
- Wat is de maximale vergoeding?
- Welke kosten worden vergoed?
- Wat is het vergoedingspercentage?
- Wat zijn de aanvullende voorwaarden?
Deze tekst is gecontroleerd en goedgekeurd door Maarten Vaartjes, tandarts bij Tandarts Jordaan.