Probiotica en je zorgverzekering

Probiotica worden niet vergoed door je zorgverzekering. De effecten zijn namelijk onvoldoende bewezen. Sommige middelen worden wel vergoed als je ze langer dan een half jaar moet gebruiken en het is voorgeschreven door een arts. Je leest hier meer over de vergoeding van medicijnen.

Meer informatie over probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die een effect kunnen hebben op je gezondheid. Je moet er dan wel voldoende van innemen. Bij gezonde mensen zal het middel weinig doen, maar bij specifieke aandoeningen kan probiotica voor een positief effect zorgen. Positieve effecten van probiotica zijn bijvoorbeeld het verminderen van darmklachten en allergische verschijnselen. Ook kan het je weerstand verhogen. Voor deze effecten is er nog (te) weinig wetenschappelijk bewijs. Een arts kan beslissen of probiotica in jouw geval kan helpen.

Er zijn verschillende soorten probiotica. Zo wordt het verkocht in drankjes, yoghurtdrank of als voedingssupplement, zoals capsules. Er zijn veel soorten probiotische bacteriën. De meeste hiervan behoren tot de lactobacillen of bifidobacteriën.

Bacteriën zoals probiotica komen via de maag in de darmen terecht. Het ene probioticum het andere niet. Het type bepaalt wat de mogelijke werking kan zijn. Probiotica kunnen verschillende effecten hebben. 

Probiotica zorgen voor betere vertering lactose

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft wetenschappelijk gekeken naar probiotica. Er is maar één gezondheidsclaim goedgekeurd. Namelijk dat levende bacteriën in yoghurt of gefermenteerde melk de vertering van lactose verbeteren. Voor mensen die moeilijk lactose verteren is dit dus een positief effect van probiotica. Wel geldt een minimum van 100 miljoen levende micro-organismen per gram. Probiotica heeft tot zover geen ongewenste bijwerkingen.

Probiotica bij specifieke aandoeningen

Bij specifieke aandoeningen kunnen probiotica een positief effect hebben. Zoals bij het prikkelbare darmsyndroom of bij diarree. Goed om te weten: niet elk probioticum dezelfde werking heeft. Het is dus belangrijk om te weten welke je inneemt, in welke hoeveelheid en welk effect daarvan is bewezen. Bij een behandeling kan een arts bepalen of er reden is om probiotica te gebruiken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Voedingscentrum
  • Huisarts & Wetenschap

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.