Wat is psychosociale therapie?

Een psychosociale therapeut helpt je om klachten als angsten, depressie, onzekerheid, stress of fobieën aan te pakken. Deze klachten kunnen namelijk ook lichamelijke klachten veroorzaken. Tijdens een behandeling kan bijvoorbeeld Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) ingezet worden. Door verschillende oefeningen, gesprekken en technieken probeert de psychosociale therapeut het probleem achter de klachten samen op te lossen. 

Vergoeding psychosociale therapie

De basis zorgverzekering dekt de kosten voor deze behandeling niet. In sommige gevallen kan een aanvullende verzekering de kosten van psychosociale zorg vergoeden. Hiervoor is het van belang dat je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen hebt en de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging die door de zorgverzekeraar wordt erkend. Groepsbehandelingen, een intakegesprek en behandelingen zonder medische achtergrond worden niet vergoed. Toch is het verstandig de voorwaarden bij je verzekeraar goed door te lezen, want een zorgverzekeraar kan afwijkende voorwaarden hebben, zoals het verplicht stellen

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Thuisarts

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.