Wat is Psychotherapie?

Psychotherapie is een vorm van therapie met psychische of psychosomatische aandoeningen. Zoals angsten, depressies en verslavingsproblemen. De therapie is zowel voor volwassen als kinderen. Psychotherapie kan ook werken bij stress of een burn-out. Het doel van de therapie is om je psychische klachten en problemen minder te maken. Je bespreekt je klachten en problemen en hoe je dit kunt oplossen. Als je klachten en problemen niet makkelijk op te lossen zijn, bespreekt de therapeut hoe je er anders naar kunt kijken of hoe je het anders kunt aanpakken. 

Verschillende soorten therapieën

Binnen de psychotherapie zijn er verschillende soorten therapieën:

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

Psychotherapie kan worden vergoed vanuit de basisverzekering, via de basis GGZ. Je hebt dan een verwijzing nodig van je huisarts. Je betaalt in dit geval voor deze zorg het eigen risico.

Aanvullende verzekering

Er bestaan voor psychotherapie ook vergoedingen vanuit aanvullende pakketten. Het voordeel van de vergoeding vanuit een aanvullende verzekering is da hiervoor het eigen risico niet geldt. Daarnaast heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Psychotherapie valt onder alternatieve/complementaire geneeswijzen. Heb je al een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen? Controleer dan in de polisvoorwaarden van je verzekeraar of psychotherapie hiermee ook wordt vergoed. 

Voor een vergoeding is het wel belangrijk dat de psychotherapeut is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging, zoals:

  • De NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie)
  • De NVAGT (Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie)
  • De VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)
  • De VIT (Vereniging van Integraal Therapeuten)

Daarnaast moet je therapeut vaak een contract hebben met je zorgverzekeraar. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat je maar een deel vergoed krijgt.