Vergoeding bij reflexzonetherapie

Veel zorgverzekeraars vergoeden reflexzonetherapie of voetreflextherapie met een aanvullende verzekering. Reflexzonetherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Het eigen risico is niet van toepassing voor zorg die wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Om de zorg vergoed te krijgen, moet de therapeut wel aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging voor reflexzonetherapie, zoals: De Bond van Europese Reflexologen (BER) of De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT).

Meer informatie over reflexzonetherapie

Bij reflexzonetherapie richt de therapeut zich op specifieke zones op je lichaam, zoals: je handen, je oren, gezicht en je voeten. Het wordt ook wel voetreflextherapie genoemd. Je voeten, maar ook de andere zones hangen nauw samen met alle organen, zenuwen, spieren en andere onderdelen van het lichaam. De reflexzones kun je behandelen aan de hand van drukpunt- en massagetechnieken. Daardoor stimuleer je een reactie of prikkel in het lichaam op de plek waar de klachten zich bevinden. Door deze reactie kan je lichaam het zelfherstellend vermogen aanspreken. Daarmee verminderen of verdwijnen de klachten. Reflexzonetherapie is een holistische therapie. Dat wil zeggen dat de behandeling niet gericht is op het behandelen van de klacht, maar op de mens als geheel. Je lichaam en geest komen weer op één lijn. 

Bij veel klachten kun je gebruik maken van reflexzonetherapie, zoals: hoofdpijn, migraine, stress, vermoeidheid, maagklachten, darmklachten, hyperactiviteit en andere klachten zonder directe oorzaak. De therapie is voor iedereen geschikt.

Overweeg jij over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar en ben je op zoek naar een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen zoals bijvoorbeeld reflexzonetherapie? Geef dit dan aan in onze vergelijking.


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorginstituut Nederland
  • De Bond van Europese Reflexologen (BER)
  • De Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.