Altijd eerst naar huisarts

De eerste stap is altijd een bezoek aan de huisarts. Tijdens dit eerste consult brengt de huisarts in kaart wat voor soort zorg je nodig hebt. Er zijn twee soorten revalidatie:

  • Eenzijdige revalidatie
  • Meerzijdige revalidatie​

Vergoeding eenzijdige revalidatie

Heb je alleen fysiotherapie nodig? Dan krijg je vaak een chronische indicatie. Je krijgt dan een vergoeding vanuit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen moet je dus zelf betalen. Gelukkig kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Wil je weten welke verzekeraar voor jou de beste dekking biedt? Kijk in ons vergoedingenoverzicht.

Vergoeding meerzijdige revalidatie

Als fysiotherapie alleen niet voldoende is en je hebt ook andere behandelingen nodig. Dan valt dit onder meerzijdige revalidatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (tijdelijke) opname of een dagverblijf in het ziekenhuis. In dit geval valt de fysiotherapie onder medisch specialistische revalidatie.

Deze revalidatie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je een indicatiestelling van een revalidatiearts hebt. De arts kan in sommige gevallen van tevoren een machtiging opvragen bij je zorgverzekeraar. Je hebt recht op een vergoeding van de medisch specialistische zorg als:

  • je op deze zorg bent aangewezen omdat het je handicap voorkomt, vermindert of overwint;
  • je handicap het gevolg is van stoornissen, beperkingen in het bewegingsvermogen of een aandoening van het centrale zenuwstelsel;
  • je handicap leidt tot beperkingen in de communicatie, kennis of gedrag;
  • je met de zorg in staat bent om zelfstandiger te wonen of zelfstandig te blijven.​

Revalidatie nodig? Onderneem nu actie

Weet je al dat je in het nieuwe jaar moet revalideren? Vraag dan op tijd bij je zorgverzekeraar na wat dat voor jou betekent. De verzekeraar kan je vertellen wat je vergoed krijgt en of je een aanvullende verzekering nodig hebt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Revalidatie.nl
  • Thuisarts.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.