Wordt een scootmobiel vergoed vanuit de zorgverzekering?

Een scootmobiel wordt helaas niet vergoed door je zorgverzekeraar. In sommige gevallen kom je wel in aanmerking voor een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je voor een aanvraag van deze vergoeding geen verwijzing nodig van je huisarts. Je kunt de aanvraag namelijk indienen bij het WMO loket van je woonplaats. De gemeente bekijkt vervolgens of je in aanmerking komt voor een scootmobiel via de WMO.

Als blijkt dat je in aanmerking komt, zijn er twee opties:

  • ​De gemeente regelt alles voor je. In dit geval krijg je vaak een gebruikte scootmobiel. Dit is altijd een driewiel scootmobiel. Een stabiele vierwiel scootmobiel is vaak geen optie.
  • Via het persoonsgebonden budget. Je kunt dan zelf een scootmobiel uitkiezen bij een leverancier naar keuze. In dit geval kun je dus wel gewoon een nieuwe uitkiezen. Je hebt dan een offerte nodig die je bij de gemeente kunt indienen.

Vergoeding voor andere hulpmiddelen

Een rollator of rolstoel wordt vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz). Sommige hulpmiddelen kun je (deels) verzekeren via een aanvullende zorgverzekering.

Meer informatie

Een scootmobiel is een voertuig dat wordt aangedreven door een elektromotor. De scootmobiel is bedoeld als hulpmiddel voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn. De afgelopen jaren is het gebruik van dit vervoermiddel sterk toegenomen. Dit heeft o.a. te maken met de vergrijzing in Nederland. Als je besloten hebt een scootmobiel te willen aanschaffen, kom je voor een heleboel keuzes te staan. Er bestaan namelijk veel verschillende scootmobielen in allerlei prijsklassen. Vaak verschilt de maximale snelheid, maar ook de stabiliteit en het zitcomfort.

Welke scootmobiel je het beste kunt kiezen, ligt aan de manier waarop je ‘m wilt gebruiken. Er bestaan scootmobielen die goed wendbaar zijn, opvouwbaar zijn en over een hoge actieradius beschikken. Met een scootmobiel met een hoge actieradius kun je langere afstanden afleggen. Het duurt dan langer voordat de accu leeg is. Een opvouwbare scootmobiel is aan te raden als je regelmatig per trein of per auto reist. Gebruik je de scootmobiel ook in huis? Dan kun je het beste een scootmobiel kiezen die makkelijk wendbaar is.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Zorgweb
  • Rijksoverheid
  • Regelhulp.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.