Vergoeding zorgverzekering

Shiatsutherapie valt onder de vergoeding 'alternatieve geneeswijzen' in de aanvullende zorgverzekering. Het valt dus niet onder je basisverzekering en daarom hoef je ook geen eigen risico te betalen. Niet alle verzekeringen vergoeden shiatsutherapie. In onze vergelijking  kun je onder 'details polisvoorwaarden' meer informatie hierover vinden. Meestal is de vergoeding een maximum bedrag per dag en per jaar. 

Goed om te weten: als je meerdere alternatieve behandelingen ondergaat is de maximale vergoeding voor alle alternatieve behandelingen samen. Bijvoorbeeld: maak je gebruik van shiatsutherapie en homeopathie. Dan krijg je maar één keer een vergoeding.

Zoek je een verzekeraar die je een vergoeding voor alternatieve geneeswijze biedt? Kijk dan in ons vergoedingenoverzicht.

Meer informatie

Het woord 'shiatsu' betekent letterlijk 'vingerdruk'. Het is afkomstig uit Japan en gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese Geneeskunde. Shiatsutherapeuten oefenen door middel van de duim, vingers of handpalmen druk uit op bepaalde punten. Dit kunnen zij op een rustige en zachte manier doen. Maar ook op een stevige en krachtige manier. Het wordt daarom ook vaak drukpuntmassage genoemd. Shiatsutherapie kan ervoor zorgen dat je spieren ontspannen en dat je geest tot rust komt. Het kan daarom helpen bij stress, stijve spieren en vermoeidheid. Daarnaast geeft het verlichting bij pijn.

Verzekeraars stellen vaak als eis dat een shiatsutherapeut moet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Voorbeelden van beroepsverenigingen voor shiatsu therapie zijn:

  • Shiatsu Vereniging Nederland
  • Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (ZHONG)
  • Vereniging voor IOKAI Shiatsutherapeuten (VIS)
  • Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST)
  • Nederlandse Beroepsvereniging voor Chinese Geneeswijze (NBCG YI)

Kijk dus goed of je recht hebt op een vergoeding en dat je therapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging die jouw zorgverzekering heeft aangegeven.​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Zorgweb

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.