Vergoeding voor slaap- en kalmeringsmiddelen

Een bezoek aan de huisarts wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zij kunnen je advies geven over de medicijnen die je nodig hebt. Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Tenzij je door ziekte chronisch gebruik maakt van slaapmiddelen, zoals angststoornissen of epilepsie. In dit geval betaal je wel nog een eigen risico. ls het slaapmiddel niet opgenomen is in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) kan het zijn dat je nog een eigen bijdrage moet betalen.

Je krijgt wel slaappillen of kalmeringsmiddelen vergoed in de volgende gevallen:

  • ​bij epilepsie;
  • bij angststoornissen waarbij een behandeling met minstens 2 antidepressiva niet aanslaan;
  • bij meervoudige psychiatrische problemen;
  • bij het afkicken van drugs en alcohol;
  • als je terminaal ziek bent (palliatieve sedatie)

Je kan altijd navragen bij je zorgverzekeraar of je in jouw situatie een vergoeding krijgt voor een slaapmiddel of kalmeringsmiddel. 

Vergoeding voor slaapcursussen

Maar hoe zit het dan met slaapcursussen? Worden die wel door je verzekeraar betaald? Ook dat hangt er maar vanaf. Een slaapcursus wordt in elk geval nooit vergoed vanuit je basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering? Dan is het vaak mogelijk een slaapcursus mee te verzekeren. Maar of dit ook verstandig is?

Stel dat zo’n slaapcursus je 100 euro kost. En voor een aanvullende verzekering betaal je 20 euro per maand extra. Je kunt die 20 euro maandpremie dan beter in je zak houden en zelf de cursus te betalen. Daarmee spaar je op jaarbasis geld uit.