Vergoeding SOA-test

Als je jonger bent dan 25 jaar, kun je gratis en anoniem een SOA test doen bij de GGD. Je kunt ook naar de huisarts gaan, maar dan moet je wel vaak voor de test betalen. De huisarts voert de test uit en stuurt dit op naar het laboratorium voor onderzoek. Hier betaal je je eigen risico voor. Het bezoek aan de huisarts betaal je niet, want dat krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Daar betaal je geen eigen risico voor. Gemiddeld kost een test 150 euro. Maar het hangt af van waar je allemaal op getest moet worden. Voor alleen een chlamydia test betaal je 40 euro. 

Wat is een SOA?

SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Als je een SOA hebt, heb je door seksueel contact een virus of bacterie opgelopen. De klachten verschillen per SOA, maar soms ook per persoon. Het gebeurt ook nog wel eens dat je helemaal geen klachten hebt en dat kan gevaarlijk zijn. Loop je namelijk lang rond met een SOA zonder dit te behandelen, dan kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar raken. Dus heb je onveilige seks gehad en denk je een SOA te hebben? Dan is het goed om meteen een SOA-test te doen.

SOA-test bij de GGD

Liever niet naar de huisarts? Dan kun je ook een SOA-test doen bij de GGD. Dit kan gratis en anoniem. Maar wel onder de volgende voorwaarden:

  • ​Jonger bent dan 25 jaar;
  • Klachten hebt die passen bij een SOA;
  • Gewaarschuwd bent voor een SOA;
  • Seks hebt als werk;
  • Je uit een land komt waar veel SOA’s voorkomen.

Zorgverzekering 2022

Voor de vergoeding van een SOA-test kun je je niet aanvullend verzekeren, omdat het wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar wist je dat je op de basisverzekering vaak veel geld kunt besparen? Bekijk wat een nieuwe zorgverzekering in 2022 jou oplevert.


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid
  • GGD

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.