Wat is SMA?

Spinale musculaire atrofie (SMA) is de verzamelnaam van verschillende spieraandoeningen. Bij SMA is de aansturing van de spieren aangetast. Daardoor zijn de spieren verzwakt. Het is een erfelijke spierziekte die vaak ontstaat bij kinderen op zeer jonge leeftijd. 

Vier typen SMA

Er bestaan 4 typen SMA:

  • Type 1: SMA type 1 kan ontstaan als het kindje jonger is dan 6 maanden.
  • Type 2: de eerste symptomen bij SMA type 2 ontstaan na de leeftijd van 6 maanden, maar voor de leeftijd van 18 maanden.
  • Type 3: SMA type 3 geeft de eerste klachten na de leeftijd van 18 maanden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen SMA type 3a en 3b: kinderen die voor (3a) en na (3b) het derde levensjaar klachten krijgen.
  • Type 4: SMA type 4 is de meest zeldzame vorm van SMA. De klachten ontstaan voor het eerst op volwassen leeftijd. 

Behandeling SMA Spinraza

SMA wordt behandeld met het medicijn Spinraza. Dit is het eerste middel dat voor de behandeling van SMA is goedgekeurd. Spinraza wordt via een ruggenprik toegediend. Informatie over andere medicijnen voor de behandeling van SMA vind je op deze website.

Vergoeding Spinraza

Sinds 1 januari 2020 wordt Spinraza voor alle patiënten met SMA vergoed met een basisverzekering. De medicijnen zijn erg duur en daarom werden ze eerst alleen vergoed voor kinderen tot 9,5 jaar, maar nu is besloten om ook voor andere patiënten de medicatie te vergoeden. Komende 7 jaar wordt nog nader onderzoek gedaan naar de werking van de medicijnen. Voorlopig wordt het dus vergoed. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • UMC Utrecht
  • Rijksoverheid
  • Spierziekten.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.