Consult bij sportarts vergoed door basisverzekering

Je kunt om verschillende redenen bij een sportarts belanden. Vaak om advies te krijgen over de behandeling van een blessure, maar ook in het geval van bepaalde problemen die ontstaan tijdens of na het sporten.

Dit consult valt onder de basisverzekering. Wel vallen de kosten onder je verplichte eigen risico van 385 euro.

Verwijst de sportarts je door naar een medisch specialist in het ziekenhuis voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek? Ook dat wordt door de basisverzekering vergoed en valt onder je eigen risico.

Sportmedisch advies of onderzoek vanuit aanvullende verzekering

Is alleen een consult onvoldoende en heb je een utigebreid sportmedisch advies of onderzoek nodig? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig om de kosten vergoed te krijgen. Je basisverzekering vergoedt deze zorg niet. In ons vergoedingsoverzicht sportmedisch advies kun je per zorgverzekeraar wat zij vergoeden. Voor deze onderzoeken heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

Voorwaarden vergoeding

De meeste zorgverzekeraars stellen een paar eisen om voor vergoeding in aanmerking te komen. Zo moet de sportarts werken bij een Sportmedisch Adviescentrum of sportmedische instelling die is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische instellingen. Ook moet de sportarts geregistreerd zijn als gecertificeerd sportduikerarts C of D in het register van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde.

Overweeg je naar een sportarts te gaan? Neem dan altijd even contact op met je zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Thuisarts.nl
  • Sportzorg.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.