In het kort
- Een tandimplantaat vult het gat op dat een getrokken tand of kies heeft achtergelaten. Hierop wordt vervolgens een kroon of brug geplaatst.
- In gevallen van bijzondere tandheelkundige zorg vergoedt de basisverzekering mogelijk de kosten.
- Geldt bijzondere tandheelkundige zorg niet voor jou? Check dan of je aanvullende verzekering het implantaat vergoedt.
- De kosten van een tandimplantaat hangen af van een 1-fase of 2-fase implantatie en lopen hoog op.
Vergoeding van kosten voor tandimplantaten
Je krijgt alleen vergoeding voor implantaten of een kunstgebit op implantaten vanuit de basisverzekering bij ernstige ontwikkelstoornis of groeistoornis. Heb je bijvoorbeeld geen tanden meer of draag je een volledige gebitsprothese? Dan kunnen tandimplantaten vergoed worden vanuit de basisverzekering. Dit valt onder de noemer bijzondere tandheelkundige zorg. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van je zorgverzekeraar.
Eigen risico bij vergoeding uit de basisverzekering
Worden de kosten voor tandimplantaten in jouw geval wel vergoed vanuit de basisverzekering? Dan moet je er rekening mee houden dat de kosten eerst worden verrekend met je eigen risico. In 2022 en 2023 bedraagt het verplicht eigen risico € 385.
Vergoeding aanvullende verzekering
Is er in jouw geval geen sprake van bijzondere tandheelkundige zorg? Bij sommige verzekeraars kun je een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Let op dat dit vaak nooit het gehele bedrag is voor het plaatsen van een implantaat. Het is verstandig om uit te rekenen of een aanvullende verzekering in jouw situatie handig is.
Kosten tandimplantaten
Het is niet goedkoop om een tandimplantaat te plaatsen. Het implantaat zelf kost bijvoorbeeld al rond de 320 euro. Maar je betaalt daarnaast ook voor onder andere:
- Plaatsen van het implantaat.
- Maken en beoordelen van de röntgenfoto's.
- De kroon of brug.
- Techniekkosten en overige materialen.
- Onderzoek implantologie.
Het plaatsen van een eerste implantaat kost zo’n 227 euro. Als je alle kosten van de behandeling bij elkaar optelt kan je totaal rond de 1.300 euro uitkomen. De kosten zijn ook afhankelijk van of je voor een kroon of een brug gaat. Daarnaast hangt het ervan af of je voor een 1-fase implantaat of een 2-fase implantaat gaat.
Let op: bovenstaande kosten zijn een indicatie. Wil je precies weten wat tandimplantaten voor jou kosten? Bespreek dit dan met je tandarts. De tandartstarieven worden jaarlijks vastgesteld. Voor ieder onderdeel van een behandeling, bestaat een apart tarief. Voor een behandeling boven de 250 euro is de tandarts verplicht je vooraf een begroting van de kosten te geven. Zo weet je in elk geval voor de behandeling welke kosten je kunt verwachten.
Deze tekst is gecontroleerd en goedgekeurd door Maarten Vaartjes, tandarts bij Tandarts Jordaan.