Verslavingszorg vergoeding aanvullende verzekering

Bij een verslaving is het altijd goed om met een professional te overleggen over de beste behandeling. Ga je zonder een verwijzing van de huisarts naar een psycholoog? Dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten niet. De meeste zorgverzekeraars bieden geen aanvullende verzekering voor psychologische hulp.

Wat is verslaving?

Bij een verslaving is er sprake van een lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid. Er zijn twee soorten verslaving: 

  • Verslaving aan middelen, zoals alcohol, nicotine en drugs.
  • Verslaving aan gedrag, zoals gamen, gokken en eten. ​

Eerstelijnszorg

Eerstelijnszorg is de eerste stap in de hulpverlening. Ga je naar je huisarts? Dan worden de kosten vergoed door je basiszorgverzekering. Hiervoor hoef je ook geen eigen risico te betalen. Als het nodig is, kan je huisarts je doorverwijzen voor specialistische hulp. Je krijgt dat een verwijsbrief waarmee je terecht kan bij een gespecialiseerde instelling of kliniek.

Verslavingszorg vergoeding basisverzekering

Verslavingszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor een opname in een kliniek. Je betaalt voor deze zorg wel je eigen risico. Vaak gelden er bepaalde voorwaarden voor een vergoeding:

  • ​Je hebt een doktersverklaring nodig. 
  • Je gaat naar een hulpverlener of instelling die erkend GGZ (geestelijke gezondheidszorg) is. 

Let op: heb je een naturapolis? Zorg dan dat je naar een gecontracteerde instelling gaat. Anders krijg je misschien niet alle kosten vergoed. Heb je een restitutiepolis? Dan maakt het voor je vergoeding niet uit naar welke zorgverlener je gaat.

Buitenland

Wil je naar een kliniek in het buitenland voor een behandeling? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Voor de behandeling krijg je vaak dezelfde vergoeding als in Nederland. Maar extra kosten voor het verblijf of de reis zijn vaak wel voor eigen rekening.

Eigen risico

De behandeling van een verslaving via geestelijke gezondheidszorg valt onder de basisverzekering. Daarom moet je het eigen risico betalen. In 2022 is dat 385 euro. Heb je het eigen risico nog niet bereikt? Dan moet je eerst de kosten tot dat bedrag betalen, voordat je de rest van de kosten vergoed krijgt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.