Vergoeding geneesmiddelen zorgverzekering

Basisverzekering

Medicijnen die je huisarts je voorschrijft, krijg je meestal vergoed uit de basisverzekering. De voorwaarde is wel dat het medicijn is geregistreerd in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Je betaalt hiervoor dan wel het eigen risico. Soms moet je ook een eigen bijdrage betalen voor een bepaald medicijn.


Aanvullende verzekering

Voor bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld voor ADHD, kan de eigen bijdrage hoog oplopen. Om deze kosten toch vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Gebruik je een medicijn dat buiten de GVS valt? In enkele gevallen wordt dit vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Dit geldt echter alleen voor de uitgebreidere pakketten en uitsluitend voor bepaalde medicijnen.

Preferentiebeleid zorgverzekeraars

De meeste zorgverzekeraars hanteren een preferentiebeleid. Dit betekent dat de verzekeraar een voorkeur heeft voor een bepaald medicijn. In het beleid staat per werkzame stof welke variant van het medicijn de verzekeraar wilt dat je gebruikt. Dit zijn vaak de goedkoopste merken van een bepaalde werkzame stof.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.