Vergoeding IVF of ICSI
IVF en ICSI behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar je komt hier alleen voor in aanmerking als er een medische reden voor is. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man. De basisverzekering vergoedt de eerste 3 behandelingen. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.
Verder goed om te weten:
- Bij vrouwen van 38 tot 43 jaar worden bij alle behandelingen één of twee embryo’s teruggeplaatst.
- Bij vrouwen tot 38 jaar wordt bij de eerste en tweede behandeling maximaal één embryo teruggeplaatst.
- Terugplaatsen van embryo’s die eerder verkregen zijn, vallen onder de poging waaronder ze zijn verkregen.
IVF 4e poging vergoed vanuit aanvullende verzekering
Als er meer dan 3 IVF of ICSI behandelingen nodig zijn voordat je zwanger bent, kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. De vierde poging wordt dan vergoed door de zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars ook nog meerdere pogingen hierna. In het overzicht onderaan de pagina zie je welke aanvullende verzekeringen je kunt kiezen.
Vergoeding MESA, PESA of TESE
De behandelmethodes MESA, PESA en TESE worden gebruikt als er totaal geen zaadcellen in het sperma te vinden zijn (dit wordt azoöspermie genoemd). Deze methodes worden vaak gebruikt in combinatie met IVF en ICSI en worden ook vergoed vanuit de basisverzekering.
Vergoeding IUI en OI
Ovulatie-Inductie (OI)OI is een methode om de eisprong te stimuleren. Ook vrouwen ouder dan 35 jaar hebben baat bij deze behandeling. Bij ovulatie-inductie slik je een medicijn dat de productie van verschillende hormonen stimuleert. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de ovulatie. OI wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaal je het eigen risico.IUI of kunstmatige inseminatie (KI)IUI is een vorm van kunstmatige inseminatie en wordt volledig vergoed door de basisverzekering. De voorwaarde is wel dat de vrouw jonger is dan 43 jaar en dat er een verwijzing wordt gegeven door een arts. De kosten van een eventuele spermadonor worden niet vergoed. Ook de kosten voor IUI of kunstmatige inseminatie worden verrekend met een eventueel openstaand eigen risico.
Voorwaarden vergoeding vruchtbaarheidsbehandeling
Overweeg je een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan? Lees dan ook onderstaande aanvullende informatie.
- Verzekeraars hanteren vaak een bovengrens qua leeftijd voor de vrouw om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Meestal betekent dit dat vrouwen tot een leeftijd van 42 jaar recht hebben op de vergoeding.
- Bovenstaande behandelingen worden vaak niet alleen vergoed als deze plaatsvinden in het ziekenhuis, maar ook in gespecialiseerde klinieken. Check hiervoor wel of je zorgverzekeraar een contract heeft met deze kliniek.
- Een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland kan soms ook vergoed worden. Informeer hiervoor altijd van te voren bij je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar moet hier namelijk wel eerst toestemming voor geven.