Ziekenvervoer: ambulance

Ziekenvervoer per ambulance wordt vergoed uit de basisverzekering. Het moet dan gaan om vervoer naar een ziekenhuis, instelling of zorgverlener. De afstand mag nooit meer dan 200 kilometer zijn. Ook de terugweg wordt vergoed. Je betaalt voor ambulancevervoer geen eigen bijdrage, wel het eigen risico.

Ziekenvervoer: auto, taxi of openbaar vervoer

Ook ziekenvervoer per auto, taxi of openbaar vervoer wordt vergoed. De afstand mag nooit meer dan 200 kilometer zijn. Deze vorm van ziekenvervoer wordt alleen vergoed als je:

  • nierdialyse krijgt in een instelling
  • oncologische behandelingen krijgt met chemotherapie of radiotherapie
  • je alleen per rolstoel kunt verplaatsen
  • je alleen met begeleiding kunt verplaatsen omdat je een beperkt gezichtsvermogen hebt.

In de meeste andere situaties krijg je helaas geen vergoeding. Ben je langdurig ziek? Dan kun je in sommige gevallen wel een vergoeding krijgen. Dit heet de hardheidsclausule.

Aanvullende voorwaarden

Soms hanteren verzekeraars nog aanvullende voorwaarden. Denk hierbij aan dat de zorgverlener gecontracteerd moet zijn bij de verzekeraar of de eigen bijdrage die geldt. Kijk dus altijd eerst in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Meer weten over de vergoeding van ziekenvervoer? Kijk dan op de website van het Zorginstituut Nederland.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.